In 2013 was EenVandaag in Aleppo, een van de zwaarst gebombardeerde steden in Syrië. Hier volgden we de 21-jarige Nederlandse Wijbe die op eigen houtje hulp verleende. En ontmoetten we Hassan en Mohammed in de puinhopen van hun leven.

Twee jaar later zoeken we uit wat er van hen is terechtgekomen. Beide Syriërs blijken gevlucht. Hassan woont inmiddels met zijn gezin in Hoek van Holland. En Mohammed zit in Istanbul met zijn zus en haar drie kinderen van 1,3 en 5 jaar. 

Zijn zwager is vermoord door ISIS en het plan van Mohammed is om nu asiel in Europa te gaan aanvragen samen met zijn 5-jarige neefje. Hij heeft al een schipper bereid gevonden die hem en zijn neefje gratis wil overvaren. Wijbe, die inmiddels weer in Nederland woont en studeert, maakt zich ernstig zorgen en raadt Mohammed de overtocht dringend af. 

EenVandaag zoekt Wijbe en Hassan op in Hoek van Holland en legt contact met Mohammed in Istanbul.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.