De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteert volgende week het nieuwe regeerakkoord. Vandaag lekte al uit dat het integratiebeleid op de schop gaat. In het nieuwe kabinet komen waarschijnlijk zestien ministers. Dat zou drie nieuwe bewindspersonen betekenen. Grote kans dat het om een minster van immigratie en integratie gaat. Waar moet deze bewindspersoon aan voldoen?

De nieuwe minister moet vooral het hoofd koel kunnen houden’’, zegt Job Cohen. De PvdA-prominent was als staatssecretaris verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken in het Kabinet Kok 2. "Het is een hoofdpijndossier voor elke minister, omdat het zo gepolitiseerd is", zegt hij. Als nieuwe minister tipt hij Klaas Dijkhoff, die in het huidige kabinet asiel en immigratie in zijn portefeuille heeft. Cohen vindt dat hij het beter heeft gedaan dan partijgenoot Lodewijk Ascher die zich als minister bezig hield met integratie.

'Overheid laat teveel steken vallen'

Dorine Manson, directeur Vluchtelingenwerk Nederland, vindt dat de overheid veel steken heeft laten vallen bij de integratie van nieuwkomers. "Er zijn te veel drempels opgeworpen voor immigranten die al in Nederland zijn", zegt ze. "Dat staat snel inburgeren in de weg."

Uit de uitgelekte plannen voor het nieuwe kabinet blijkt dat nieuwkomers met een verblijfsvergunning meer hulp gaan krijgen bij het inburgeren. Nu moeten ze bijvoorbeeld nog zelf hun inburgeringscursus regelen  en daarvoor een lening afsluiten van maximal 10.000 euro. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer bleek dat slechts eenderde binnen drie jaar slaagt voor het inburgeringsexamen. Drie jaar is de termijn voor kwijtschelding van de lening.

'Minder vluchtelingen, maar meer investeren'

Antropoloog en wiskundige Jan van de Beek doet al jarenlang onderzoek naar de economische effecten van migratie. Hij vindt dat er een hogere drempel moet komen aan de poort. Hij betoogt dat Europa minder vluchtelingen moet opnemen en tegelijkertijd veel meer moet investeren in de asielmigranten die al zijn binnengelaten zodat ze snel in hun levensonderhoud kunnen voldoen. "De kosten hangen voor een belangrijk deel af van een ding: krijgt een migrant werk en levert hij een economische bijdrage aan de samenleving?"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.