Waar is Arjen Kamphuis? Dat is de vraag die iedereen momenteel lijkt bezig te houden. De Nederlandse cyber security-specialist werd op 20 augustus voor het laatst gezien in het Noorse dorpje Bodø. Het vermoeden bestaat nu dat zijn verdwijning iets met zijn werk te maken heeft.

Kamphuis is expert op het gebied van hacken, data en andere cyberzaken. Hij adviseert overheden en klokkenluiders op het allerhoogste niveau hoe ze veilig informatie kunnen versturen zonder dat die door vijanden kan worden onderschept. Zo hielp Kamphuis eerder onder andere Wikileaks-oprichter Julian Assange. In een TED-talk eerder dit jaar vertelt hij zelf over zijn werk.

Tegenstrijdige aanwijzingen

Kamphuis kwam vaker in het ruige gebied in Noorwegen en zou van plan zijn geweest in de Noorse fjorden te kajakken. Verschillende aanwijzingen die zijn gevonden, versterken echter de vermoedens dat Kamphuis voor zijn werk in Noorwegen aanwezig was. In Bodø zit het Joint Headquarters van het Noorse Leger, met als belangrijk onderdeel een cybersecurity-unit. Dat is precies het vakgebied van Kamphuis. Ook zit in het gebied een NAVO-luchtmachtbasis. Enkele kilometers verderop, in Fauske, heeft de Noorse ínlichtingendienst een basis waar satellietgegevens worden verzameld en geanalyseerd. Vlakbij Fauske is zijn opvouwbare kajak samen met andere spullen gevonden. Hier is op 20 augustus ook het laatste telefoonsignaal van hem opgepikt.

Kamphuis had nog een ander toestel. Daar werd tien dagen later ineens 1600 kilometer verderop een signaal van opgepikt, vlakbij Stavanger. Getuigen zeggen hem daar ook gezien te hebben. In Stavanger zit dan weer Joint Warfare Centre van de NAVO. Door deze mysterieuze aanwijzingen houdt de Noorse politie er rekening mee dat Kamphuis niet zomaar op vakantie was.

Goede vriendin Ancilla van de Leest vertelde bij Pauw over de tegenstrijdige sporen die van Kamphuis gevonden zijn.

'Je moet alles van iemand weten'

Hoe zoek je naar iemand waar weinig aanknopingspunten van te vinden zijn? Sander Schaeperman, oud-rechercheur en nu een van de speurders van het tv-programma Hunted, noemt de zaak van Arjen Kamphuis een bijzonder verhaal. "Je gaat bij een vermissing uit van drie scenario's: een ongeval, een misdrijf of een vrijwillige verdwijning. Hier zie je alleen dat het heel erg onduidelijk is wat er is gebeurd."

Hoe kan de politie een zoektocht als deze aanpakken? Schaeperman vertelt over de opsporingsmethoden die in dit soort gevallen worden ingezet. "Je moet alles van iemand weten. Mensen hebben veel gewoontes en daar komen ze eigenlijk pas echt achter als ze helemaal alleen zijn. Daar kun je mensen mee opsporen." Ook hebben rechercheurs de mogelijkheid om de omgeving van de gezochte persoon af te tappen. "Dat kan, zeker als iemand contact zoekt met zijn omgeving is dat heel goed mogelijk. Een rechter-commisaris moet daar echter altijd toestemming vooraf voor geven."

Verdwijning blijft mysterie

Ondanks de aanwijzingen naar zijn werk, houdt de Noorse politie er ook rekening mee dat Kamphuis wél ging kajakken en onderweg is omgeslagen. Hij zou dan ergens gestrand kunnen zijn, of het ongeval niet hebben overleefd. Voor nu blijft zijn verdwijning nog een mysterie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.