Hoe kon het toch zo misgaan met de Fyra? Het HSL-Zuid-traject waar de hogesnelheidstrein over moest rijden heeft miljarden gekost, maar een echt snelle trein heeft er nauwelijks op gereden. 

Vandaag beginnen de openbare verhoren van de parlementaire enquête-commissie die op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt hoe het toch zo fout heeft kunnen gaan. Hoofdrolspelers van toen moeten onder ede vragen beantwoorden van de commissie, die wordt voorgezeten door Madeleine van Toorenburg van het CDA. 

In EenVandaag een gesprek met voormalig topman van de Belgische spoorwegen NMBS Marc Descheemaecker die vanaf het moment dat hij te maken krijgt met Fyra-project inziet dat het te duur en onhaalbaar is. Hij is zeer kritisch op de keuze voor de goedkopere Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda, (zie quote rechtsboven).

De Belg wordt over enkele weken ook gehoord door de commissie.

Verder een gesprek met Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid TU Delft en onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout die het boek ‘De Ontsporing’ schreef over het Fyra-debacle.

Descheemaecker: Enige mogelijkheid was krakkemikkige Italiaanse treinbouwer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.