De Europese databank die landen moet waarschuwen voor kindermisbruikers loopt vertraging op. Het duurt nog zeker tot 2012 voordat landen kunnen beschikken over elkaars gegevens over zedenmisdrijven. Een databank zou kunnen voorkomen dat veroordeelde pedofielen onopgemerkt aan de slag kunnen in bijvoorbeeld de kinderopvang. Het Amsterdamse zedenschandaal, waarvan 85 kinderen het slachtoffer werden, had hiermee wellicht kunnen worden voorkomen. Hoofdverdachte Robert M. was in Duitsland veroordeeld voor het bezit van kinderporno, maar kon kort na zijn veroordeling in Amsterdam gewoon aan het werk in de kinderopvang.

Morgen verschijnt het rapport van een speciale commissie die het crèche-drama in Amsterdam onderzocht. De commissie-Gunning komt met harde conclusies over wat er fout ging en of het drama mogelijk voorkomen had kunnen worden. Een betere internationale samenwerking en een databank is een van de aanbevelingen. Een Verklaring Omtrent Gedrag, nodig voor werken in de kinderopvang, zou voortaan niet alleen in Nederland, maar ook internationaal getoetst moeten kunnen worden.

Nederlandse Europarlementariërs en het kabinet willen dat het nieuwe Europese systeem nu versneld wordt ingevoerd. EenVandaag spreekt vanavond met Europarlementariërs Sophie in t Veld (D66) en Emine Bozkurt (PvdA) over een Europese aanpak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.