Minister Cora van Nieuwenhuizen wil zo snel mogelijk strengere veiligheidseisen opgeleggen voor migrantenschepen. Reddingschip Sea Watch 3, dat vaart onder Nederlandse vlag, mag hierdoor voorlopig niet uitvaren.

"Ik zou Sea Watch adviseren om niet uit te varen", zegt VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra. "Als ze dat wel doen zijn ze in overtreding en zal er zeker beslag worden gelegd op het schip. Wat mij betreft vaart de Sea Watch dan nooit meer uit." De organisatie van Sea Watch is het niet eens met de maatregelen. Het schip ligt momenteel in de Franse havenstad Marseille.

Lees ook

Versnelde invoering regels

Het is niet voor het eerst dat er een politieke discussie is over dit soort veiligheidseisen. In september kondigde minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat nieuwe eisen aan voor 'zeeschepen van organisaties met ideële doelstellingen'. Deze schepen worden gezien als pleziervaartuigen en hoeven niet te voldoen aan dure veiligheidscertificaten.

Maar de minister heeft haar ogen nu gericht op migrantenschepen die drenkelingen aan boord nemen. Voor deze schepen wil zij de voorgestelde beleidswijziging versneld laten ingaan. Ze schrijft in een brief dat migrantenschepen zoals de Sea Watch blootgesteld zijn aan meerdere veiligheidsrisico's. Zo moeten schepen die grote groepen mensen aan boord hebben 'technisch en qua bemanning veilig zijn voor een langdurig verblijf op zee in allerlei weersomstandigheden'. De Sea Watch zou dat volgens haar niet zijn.

Voorlopig geen nieuwe missie

In de laatste jaren heeft Sea Watch zo'n 37.000 migranten geholpen bij hun oversteek op de Middellandse Zee. De plotselinge aankondiging van de minister betekent dat de Sea Watch voorlopig niet weer op missie kan gaan. Sea Watch-woordvoerder Jelle Goezinnen is teleurgesteld: "Het schip was klaar, de crew was klaar en vrijwilligers waren ingevlogen om op missie te gaan. Alles stond gepland, en op dat moment werd er een ministerieel besluit uit de kast getrokken."

Jelle Goezinnen twijfelt over de intenties van de minister. Hij vraagt zich af of het haar daadwerkelijk gaat om de veiligheid op het schip of dat ze wil voorkomen dat de Sea Watch überhaupt uitvaart. Coalitiepartij ChristenUnie hoopt dat er een overgangsperiode komt in plaats van de versnelde regeling, zodat het schip wel weer op missie kan.

Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen ligt, worden er zo snel mogelijk strengere regels opgelegd aan de veiligheidseisen van migrantenschepen. Reddingschip Sea Watch 3, dat vaart onder Nederlandse vlag, mag hierdoor voorlopig niet uitvaren.