Om een einde te maken aan eerwraak in Nederland, komt de VVD met een initiatiefnota. Bij de uitleg van het plan is een foutje geslopen. Volgens de partij is bij 1 op de 10 moorden sprake van eerwraak, maar dat klopt niet.

"Het lijkt soms een klein probleem maar 1 op de 10 moorden is eergerelateerd geweld. Dus het probleem is eigenlijk veel te groot", zei Kamerlid Benthe Becker deze week op NPO Radio 1. De VVD wil dat niet alleen de dader, maar ook zijn familie achter de tralies belandt bij eerwraak. Dat staat in een initiatiefnota van het Kamerlid.

'10 procent ligt echt te hoog'

Het is een probleem, maar ook weer niet zo groot als Becker nu schetst, zegt arabist Rob Ermers van de Radboud Universiteit: "Het hangt natuurlijk af van welke definitie je hanteert. Maar 10 procent ligt echt te hoog. Afgelopen jaar werden 117 mensen vermoord en er zijn echt niet 12 zaken geweest waarin eerwraak het motief was."

En dat bevestigt ook Gerlof Leistra, misdaadjournalist bij Elsevier: "Eerwraak komt wel voor in Nederland, maar niet zo vaak als Becker zegt. Ik heb even geteld en dit jaar zitten we tot nu toe op 90 moorden. In zes van deze moorden wordt eerwraak als motief onderzocht, maar daarvan kan je dus nog niet zeggen: dat is eerwraak."

'Bij witte Nederlanders noemen we dat dan partnergeweld'

"Bovendien moet je oppassen dat je niet op elke zaak waarbij een allochtoon betrokken is als dader én slachtoffer, het etiket eerwraak plakt", vult Leistra aan

"Het kan ook een uit de hand gelopen ruzie zijn. Bij witte Nederlanders noemen we dat dan partnerdoding."

Eerwraak wel als motief onderzocht in zaken

En ook het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld, een aparte afdeling binnen de politie, laat weten dat eerwraak niet het motief is bij 10 procent van de moorden.

Wel wordt duidelijk hoe Becker bij dit getal is gekomen: "In gemiddeld 10 procent van de opsporingsonderzoeken die gestart wordt na moord of doodslag, wordt eergerelateerd geweld onderzocht als mogelijk motief", zo laat een woordvoerder weten.

Geen cijfers

De politie voegt daaraan toe dat het daadwerkelijk aantal gevallen van eerwraak lager ligt, maar dat niet bekend is hoe vaak het precies voorkomt.

In het vonnis is namelijk niet altijd het motief terug te vinden. Bovendien is het lastig te onderscheiden van ander huiselijk geweld.