Senator Anne-Wil Duthler stemde in 2014 over een wetsvoorstel waarin adviezen van Duthler Associates, haar eigen bedrijf, aan meeschreef. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). Het Eerste Kamerlid ontkent dat zij zich als senator heeft ingezet voor de zakelijke belangen van haar bedrijf.

De omstreden Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) bepaalde dat zorgtaken worden overgeheveld naar de gemeenten. 

Belangenverstrengeling

De adviesopdracht leverde het bedrijf 76.960 euro op. De klus zou onderhands zijn gegund omdat er sprake was van tijdgebrek.

Duthler ontkent in een verklaring dat er sprake is van belangenverstrengeling. “De VVD-fractie volgt doorgaans het advies van de woordvoerder. Dat gold ook voor de Wmo. Alle leden van de VVD-fractie hebben destijds unaniem voor het wetsvoorstel gestemd. Ook ik heb de fractielijn gevolgd.”

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans stelt dat er op zijn minst sprake is van de schijn van belangenverstrengeling. 

Dubbele pet

Het is niet de eerst keer dat de naam Duthler in verband wordt gebracht met belangenverstrengeling. In 2009 dook de naam van de politica ook op toen bleek dat haar bedrijf onderhands een opdracht had gekregen van de Belastingdienst. 

Nevenfuncties van politici

Sinds de jaren ’90 wordt er meer transparantie geëist van Kamerleden. Zo was Bolkestein fractievoorzitter voor de VVD en bleek hij tegelijkertijd ook te lobbyen voor een farmacieconcern.