Een groep medici van de Vrije Universiteit doet de komende tijd onder leiding van promoverend huisarts Dick Kruijthoff onderzoek naar mensen wier gezondheid is verbeterd na een gebedsgenezing.  

De groep zal verhalen verzamelen en nagaan of er wellicht wetenschappelijke verklaringen zijn voor de genezingen. Een groep van vijf verschillende medische disciplines zal hierbij worden betrokken. Kruijthoff heeft reeds een deel van de gevallen in kaart gebracht. Van de vijftien casussen is inmiddels van elf bekend dat er toch een verklaring te vinden is voor hun genezing.

Het is de eerste keer dat er specifiek onderzoek wordt gedaan naar gebedsgenezing. "Je kunt ook kijken naar genezingen die opgetreden zouden zijn in andere situaties, maar wij kiezen ervoor om dit te doen in relatie tot gebed,” vertelt Kruijthoff. "Dat is relevant, want het is nog nooit gedaan, terwijl er in sommige kerken wel veel discussie is over gebedsgenezing."

De VU wil nagaan of er voor die genezingen misschien toch wetenschappelijke verklaringen zijn. Vinden ze die niet, dan delen ze het label 'onverklaard' uit. Of, als een verklaring net tekortschiet, het label 'opmerkelijk'.

Een van de onverklaarbare gevallen is het verhaal van Janneke Vlot. Zij leed aan posttraumatische dystrofie en dokteren konden niets meer voor haar doen. De pijnen zijn ondraaglijk, zelfs een zuchtje wind dat langs haar been strijkt als er een deur open staat, is al een kwelling. De conclusie van de artsen is: de fysieke schade is niet meer te herstellen en er is geen kans op genezing.

Janneke brengt zeventien jaar liggend en in een rolstoel door, tot ze besluit om naar een genezingsdienst te gaan. Er wordt voor Janneke gebeden en zeventien jaar van verschrikkelijke pijn is in één moment voorbij. Ze kan meteen met haar medicijnen stoppen en ook fysiotherapie is niet meer nodig. Artsen zijn met stomheid geslagen. De arts die haar behandelde constateert na de genezing dat zenuwbanen die daarvoor kapot waren op miraculeuze wijze geheel vernieuwd zijn.  

Huisarts Kruijthof: "Dit zijn zeer opmerkelijke genezingen, temeer omdat iemand die zeventien jaar niet gelopen heeft eerst zou moeten revalideren bij bijvoorbeeld een gebroken been of iets dergelijks. Dat iemand meteen gaat lopen en fietsen is nagenoeg onmogelijk."

Als mensen bijzondere genezingservaringen hebben naar aanleiding van een gebedsdienst, kunnen ze contact opnemen met Dick Kruijthoff, bereikbaar op het mailadres [email protected].

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.