Door het grote tekort aan anticonceptiepillen komen vrouwen in ons land in de problemen. Via de hashtag #VrouwenSteunenVrouwen helpen vrouwen op Twitter elkaar nu tóch aan de pil.

De actie kwam spontaan op gang. De Groningse Chantal Kuipers kwam er op maandagmiddag achter dat ze door haar anticonceptie heen was. "Ik neem altijd voor een half jaar stripjes mee en kwam er vrij laat achter dat ze helemaal op waren." Ze ging naar de plaatselijke apotheek, maar daar waren ze door de hele voorraad heen.

'Ik heb een meisjesprobleem'

Chantal ging naar nog twee andere apotheken, maar ook daar waren alle anticonceptiepillen uitverkocht. Een mail die ze rondstuurde leverde ook geen resultaat op. "Ik had wel gelezen dat er een tekort was", vertelt ze. "Maar misschien was ik een beetje naïef. Ik dacht: hoeveel mensen wonen er nou in Groningen?"

Als laatste toevlucht besloot ze een oproep te doen op Twitter: "Ik ben een meisje en heb een meisjesprobleem. Zodra ik ongesteld ben, bloed ik dood en daarom slik ik de pil."

#VrouwenSteunenVrouwen

De vraag of iemand nog een stripje had liggen, leverde haar al snel een stortvloed aan reacties op. Op die manier kwam ze toch nog aan de pil. "Inmiddels kan ik mijn eigen apotheek beginnen als ik dat zou willen."

Chantal had al snel genoeg voor de komende maanden, maar merkte via Twitter dat meer vrouwen hetzelfde probleem als zij hadden. Via de hashtag #VrouwenSteunenVrouwen hoopte ze vraag en aanbod bij elkaar te kunnen brengen. "Het is toch mooi als vrouwen zeggen: ik stuur je een stripje op, want ik herken je probleem? Dat vind ik heel ontroerend."

Iemand nog een pil nodig?

Voor deze actie was de pil vooral nog via verkoopsites als Marktplaats te krijgen, waar ze vaak voor woekerprijzen worden aangeboden. Meerdere vrouwen op Twitter grijpen de hashtag van Chantal dan ook met beide handen aan. Via #VrouwenSteunenVrouwen worden foto's van doosjes anticonceptie gedeeld, met de vraag of iemand ze nog nodig heeft.

Al maanden een tekort

Al sinds september is er een tekort aan de meestgebruikte anticonceptiepil onder vrouwen, die zonder merk wordt verkocht, of als Microgynon of Stediril. Het tekort ontstond toen een grote lading buitenlandse pillen werd afgekeurd en moest worden vernietigd.

Door het tekort aan deze pil stapten vrouwen over op andere varianten. Door dat domino-effect is in verschillende apotheken de pil nu helemaal niet meer verkrijgbaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.