Ben jij een ochtendmens of blijf je liever wat langer in bed liggen? Hoor je bij de laatste groep, dan moet je misschien overwegen je ritme te veranderen. Vroeg opstaan kan veel voordelen hebben, blijkt uit onderzoek. Gelukkig kan ook jij het leren.

Je hebt niet alleen meer aan je dag als je vroeg opstaat, maar je hebt ook meer kans op een gelukkig en gezond leven. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten in Birmingham en Surrey in het Verenigd Koninkrijk en de universiteit van Monash in Australië.

Zo verander je je slaapritme

De onderzoekers bekeken of deelnemers op een makkelijke manier hun ritme konden veranderen. Maar hoe word je van een nachtuil ineens een ochtendmens? Dit zijn de stappen die de deelnemers namen en die jij dus ook kan toepassen:

  • Zet je wekker en sta 2 tot 3 uur vroeger op dan normaal. Probeer in de ochtend zoveel mogelijk daglicht mee te pikken, want dat stopt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Doordat je vroeg opstaat, wordt je ook eerder moe in de avond.
  • In de avond wil je juist wél melatonine aanmaken, zodat je moe wordt. Doe daarom 's avonds niet teveel lampen aan en ontwijk het blauwe licht van schermen.
  • Sta in het weekend op dezelfde tijd op als op werkdagen, zodat je je ritme behoudt.
  • Ontbijt zo snel mogelijk na het wakker worden, lunch op een vaste tijd en dineer niet na 19 uur. Koffie kan je beter niet meer na 15 uur drinken

Tot slot zou sporten in de ochtend beter zijn dan in de avond, omdat je er eerder van in slaap zou vallen.

Lees ook

2 uur eerder op

Het onderzoek bleef een succes. De meeste deelnemers stonden uiteindelijk 2 uur eerder op dan ze normaal zouden doen. Die verandering voelden voor hen ook erg positief.

Deelnemers maakten melding van verschillende verbeteringen in hun leven. Gevoelens van depressie en stress namen af. In de ochtend voelden deelnemers zich niet slaperig, maar waren ze juist veel sneller alert. Hun prestaties waren 's ochtends beter dan eerst, en zaten in de middag op het toppunt. Ook gaven ze aan vaker te ontbijten. Misschien dus toch het proberen waard, dat vroege opstaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.