Het leidt al wekenlang tot onrust onder verpleegkundigen: de invoering van de nieuwe wet BIG II door minister Bruins van Medische Zorg. De wet maakt onderscheid tussen verpleegkundigen met een hbo- en mbo-opleiding.

Beroepsvereniging V&VN, die adviseerde bij de wet, trekt inmiddels de steun aan de wet in en gaat terug naar de achterban.

Binnen 5 jaar opleiding halen

De nieuwe wet maakt een onderscheid tussen regieverpleegkundigen (met een hbo-opleiding) en basisverpleegkundigen (met een mbo-opleiding).

Veel mbo-verpleegkundigen zijn bang dat ze niet meer alle taken mogen uitvoeren die nu nog wel binnen hun functie horen. Ze zijn ook bang dat hun nieuwe functie met minder verantwoordelijkheden een lager salaris oplevert.

Al 50.000 verpleegkundigen tegen de wet

Ongeruste verpleegkundigen hebben zich inmiddels verenigd in het 'Actiecomité Wet BIG II in de overgang'. Het comité zegt al meer dan 50.000 steunbetuigingen binnen te hebben. De invoering van de wet is inmiddels door minister Bruins uitgesteld, maar dat is voor het comité niet genoeg. "Er wordt gesproken over een betere overgang naar het nieuwe systeem, maar wat ons betreft moet de wettekst gewoon aangepast worden", zegt Niels Jacobs, woordvoerder van het comité.

Jacobs stelt dat het actiecomité zeker niet tegen verschillende functies is, maar vindt dat dit niet in een wettekst moet worden verankerd. "Laat het zoals het is en los eerst de grote problemen in de zorg op, zoals het personeelstekort", zegt Jacobs. Hij vreest dat de invoering van de nieuwe wet er juist voor zal zorgen dat ervaren personeel zal vertrekken.

Radio-interview: Niels Jacobs, verpleegkundige en woordvoerder van het 'Actiecomité Wet BIG II in de overgang

Eerst sceptisch, maar nu vóór de wet

Er zijn ook optimistische geluiden te horen over het wetsvoorstel. Astrid Bijl is hoofdverpleegkundige hartlongchirurgie aan het Amsterdam UMC en projectleider van een proeftuin binnen het medisch centrum waarin gewerkt wordt met verschillende functies van verpleegkundigen. "Aanvankelijk was er veel scepsis", vertelt Bijl, "maar sinds we met dit systeem werken is dat weggenomen."

In de proeftuin werken verpleegkundigen in een team van drie: een regieverpleegkundige, een basisverpleegkundige en een zorg-assistent. Er is altijd iemand met de handen vrij, zegt Astrid Bijl. De titel van regieverpleegkundige is wellicht misleidend, denkt ze, omdat deze verpleegkundige niet het team aanstuurt. Er is geen hiërarchie. De nieuwe werkwijze, waarin het team verantwoordelijk is voor een grotere groep patiënten, levert per team meerdere uren tijdswinst per dag op, zegt Bijl. Tijd die wordt gestoken in innovatie en educatie voor de verpleegkundigen.

Terug naar de achterban

Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) laat weten dat de grote onrust onder verpleegkundigen het laatste is wat ze wilden. Doel van de wet was juist om bij de toenemende complexiteit van de zorg de juiste inzet van mbo- en hbo geschoold personeel mogelijk te maken.

V&VN heeft de steun voor de wet ingetrokken en gaat terug naar de achterban. Francis Lobbe van V&VN: "De wet is voor ons niet heilig. Het is een middel en als door de onrust het doel niet wordt bereikt dan gaat 'ie wat ons betreft van tafel."

Tv-reportage: Onrust onder verpleegkundigen om nieuwe wet

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.