Vanuit Den Haag zou de Turkse geheime dienst zich bezig houden met spionagepraktijken. Dat meldt de Telegraaf op basis van een geheime bandopname die de krant in handen heeft. 

Op die opname staat een gesprek tussen twee Turkse spionnen in Duitsland. Daarin wordt Den Haag genoemd als commandocentrum voor de Turkse inlichtingendienst MIT. Vanuit de Hofstad zou de Turkse geheime dienst zich bezighouden met onder andere het opstellen van dodenlijsten van Koerdische PKK-activisten.

Dat de Turkse regering dit soort acties niet schroomt bleek in 2013 al. Toen werden drie vrouwelijke PKK-leden vermoord in Parijs. Het Franse Openbaar Ministerie bevestigde na onderzoek dat de moordenaar een directe link had met de Turkse inlichtingendienst. Onder Koerden in Nederland groeit de angst nu dat dit scenario zich ook hier kan herhalen.

Turkije en de PKK

Al tientallen jaren woedt er een bloedig conflict tussen Turkije en de Koerdische PKK. De PKK voert een gewapende strijd voor Koerdische onafhankelijkheid en is vooral actief is in het zuidoosten van Turkije. Aan het conflict hangt een lange geschiedenis van bloedvergieten en aanslagen waarbij naar schatting al meer dan 40.000 mensen bij om het leven kwamen.

Vooral de afgelopen jaren lijkt het conflict te verharden. Vrede tussen Turkije en de Koerden lijkt verder weg dan ooit. Zo heeft Erdogan gezworen de PKK te zullen vernietigen en weigert hij elke vorm van vredesonderhandelingen. De terreurorganisatie PKK is officieel verboden in Nederland, net als in de rest van de Europese Unie. Toch is de Turkse president Erdogan is juist kritisch op veel West-Europese landen omdat hij vindt dat PKK-leden hier kunnen gaan en staan waar ze willen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.