Eindexamens zullen vanaf 2016 eerst worden gecorrigeerd door een docent van een andere school, alleen de tweede correctie gebeurt door de eigen docent. Dat schrijft staatssecretaris Dekker vandaag aan de Tweede Kamer. 

Aanleiding is de ophef twee jaar geleden over docenten die te coulant zouden zijn bij het nakijken van open vragen en docenten die de tweede correctie links laten liggen.

Test nieuwe opzet

Het ministerie neemt het besluit na een advies van de VO-raad die op tien scholen heeft getest met de nieuwe opzet. Daaruit blijkt dat een vreemde docent de eindexamens zorgvuldiger nakijkt en dat de eigen docent extra kritisch kijkt naar de eerste beoordeling omdat het om ‘zijn’ of ‘haar’ eigen leerlingen gaat.

Paul Hirsch, leraar Filosofie: "Ik heb het meegemaakt dat leraren tegen me zeiden "heb je bij bepaalde leerlingen nog punten nodig om hem of haar te laten slagen'? Dat is toch fraude? Docenten vertellen me dat ze het niet goed konden nakijken in verband  met ziekte, of omdat de klas zo groot is. En dan krijg je een discussie over 200 punten, niet prettig. Ik ben heel blij dat we het gaan omdraaien en dat we deze situaties niet meer krijgen'.

'Wantrouwen naar leraren'

De omdraaiing van de correcties leidt echter niet tot meer of minder werkdruk. En waar er leraren zijn die de kwaliteitsslag toejuichen, is er ook een grote groep leerkrachten die de omkering niet nodig vindt en vooral meer tijd wil krijgen voor het correctiewerk. 

"Het is geen goed plan. Er spreekt wantrouwen naar leraren uit, dat sjoemelende leraren niet eerst het werk van hun eigen leerlingen kunnen nakijken. Dat ze dingen goed rekenen die fout zijn, maar dat is helemaal niet het beeld dat bestaat. Er spreekt echt wantrouwen uit", zegt Klaas Heemkerk, leraar Nederlands en actief binnen de Vereniging van Leraren in Levende Talen. "Veel collega's komen in tijdnood. Die moeten weekeinden nakijken of 's nachts en dat komt de kwaliteit niet ten goede".

Onderwijsvakbonden ondersteunen die wens. Joany Krijt van CNV Onderwijs: "De examens worden op de eigen school gemaakt, als eigen docent kun je direct beginnen met nakijken. Als leraar van een andere school moet het eerst gekopieerd en toegestuurd worden dus je verliest er zo een dag op. Als je echt de kwaliteit van de correctie wilt verbeteren dan moet er ook meer tijd voor de correcties komen'.

Docent: Ik kreeg vraag of leerlingen nog punten nodig hadden om te slagen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.