Terwijl het einde van de zomervakantie nadert, is het lerarentekort nog altijd stuitend hoog. Bij basis- en middelbare scholen is voor duizenden leerlingen nog geen docent gevonden. “We voelen het tekort ook in Brabant terwijl dat lange tijd niet zo was”, zegt basisschool directeur Liesbeth van den Berg. Als tussenoplossing wordt nu ingezet op zzp’ers.

De Brabantse scholen beginnen na de zomervakantie als eerste. Liesbeth van den Berg kon net op tijd alle vacatures vullen op haar basisschool: “Op de laatste dag voor de vakantie kwamen we erachter dat we drie plekken opnieuw in moesten vullen. We hebben tijdens de vakantie hard moeten zoeken in ons netwerk, via advertenties en op sociale media.” Uiteindelijk is het gelukt, maar ze moest er wel een duur intermediair bureau voor gebruiken. “Ik hoop dat dit niet een voorbode is van wat er gaat komen.”

info
clock 17-08-2018 15:30

Volgens een optelsom van De Telegraaf is voor ongeveer 5000 basisschoolkinderen nog geen leerkracht gevonden. Het tekort is het grootst in de vier grote steden, waar nog bijna 200 leerkrachten worden gezocht: Den Haag (27), Utrecht (31), Rotterdam (33) en Amsterdam (96).

In het voortgezet worden nog 400 docenten gezocht, waarvan de meesten in Amsterdam (129). Ook in Utrecht (88), Rotterdam (80) en Den Haag (49) zijn nog veel openstaande vacatures.

Scholen duurder uit

Jan-Willem Duim runt een website om zzp-leerkrachten te koppelen aan scholen. Hij begon de website toen hij zag dat commerciële bureaus goud geld verdienen met het detacheren van tijdelijke leerkrachten. De  verdienen zzp’ers die via deze weg werk vinden, verdienen uit principe netto niet meer dan de reguliere leraren.

Toch loopt het loon van externen vaak wel hoog op. “Zowel de zzp’ers en de uitzendbureaus zijn gemiddeld duurder”, zegt Robert Sikkes, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. “Dat betekent dat scholen een afweging moeten maken of ze een dure leerkracht kunnen inhuren.”

'Gaat alleen maar erger worden'

Basisschool directeur Liesbeth van de Berg heeft nu een oplossing gevonden voor het tekort aan docenten op haar school. Ze maakt zich nog wel zorgen: “We hebben met man en macht gewerkt om het voor elkaar te krijgen, maar er moet geen griep komen. Als mensen ziek worden dan wordt het heel ingewikkeld. De noodplannen liggen al klaar.”

Volgens Robert Sikkes is het einde van het lerarentekort voorlopig niet in zicht: “Ze doen er alles aan maar ik denk dat er toch wel gaten gaan vallen. Het is problematisch en het wordt alleen maar erger. Het zal zich langzamerhand uitspreiden over heel Nederland, dat is onvermijdelijk.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.