Een hot item tijdens deze verkiezingen is de ongelijkheid tussen arm en rijk. Volgens Lilian Marijnissen neemt de ongelijkheid alleen maar toe en bezit zelfs een hele klein groep, een heel groot deel van ons vermogen.

Lilian Marijnissen zei gisteravond in het verkiezingsdebat van RTL dat de rijkste 10 procent, twee derde van het totale vermogen van Nederland bezit. En volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, klopt dat ook. "De meest recente cijfers die we hebben, komen uit 2019. Het totale vermogen van huishoudens bedroeg toen 1537,5 miljard euro. Daarvan was het bedrag van 919,2 miljard euro in handen van de tien procent meest vermogende huishoudens. Dat is een aandeel van 59,8 procent."

Het berekenen van vermogens in Nederland

Maar hoe wordt berekend hoe vermogend we zijn? De vermogens van alle huishoudens in Nederland worden berekend aan de hand van een duidelijk model. Grof gezegd worden de schulden afgetrokken van de bezittingen, om tot een getal te komen.

"Bezittingen zijn dingen die je kunt verhandelen of consumeren", zegt Simon Toussaint. Toussaint is promovendus aan de Universiteit van Utrecht en doet onderzoek naar de dynamiek van vermogensconcentratie. "Denk bijvoorbeeld aan je huis, spaargeld, aandelen of obligaties. Bij schulden moet je denken aan je hypotheekschuld, studieschuld, leningen of dat soort zaken."

Lees ook

Aandelen in bedrijven

Het zou kunnen dat Marijnissen toch niet helemaal gelijk heeft met haar uitspraken, want volgens Toussaint moet het CBS de getallen bijschaven. Volgens Toussaint valt er namelijk nog een kanttekening te plaatsen bij het onderzoek van het CBS.

"Het is belangrijk te beseffen dat de officiële CBS-cijfers een vermogens-bestandsdeel niet goed meerekenen, namelijk 'het aanmerkelijk belang'. Dat gaat op als je meer dan vijf procent aandelen hebt in een bedrijf, een bv of een familiebedrijf. De marktwaarde daarvan is vaak moeilijk te bepalen en wordt nu nog niet goed meegenomen door het CBS."

Het aanmerkelijk belang wordt door het CBS niet goed meegerekend

Niet onderzoek

Toussaint vindt het belangrijk dat dit vermogens-bestanddeel juist wél wordt meegenomen. "Het is belangrijk, omdat vooral de rijkste mensen zo'n aanmerkelijk belang bezitten." Dus de rijke mensen zijn waarschijnlijk nog rijker dan het CBS denkt, omdat ze stukjes van bedrijven bezitten die niet zijn meegerekend.

Van Mulligen geeft aan dat het aanmerkelijk belang inderdaad niet goed wordt meegenomen in de berekening van het CBS. Volgens hem loopt er op dit moment een onderzoek waarbij het CBS ook dit bestanddeel wil meenemen. Wanneer dit onderzoek wordt gepubliceerd, is nog niet duidelijk.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.