Het kabinet wil een verbod op geldstromen uit onvrije landen richting Nederlandse moskeeën en religieuze instellingen. Imam Elforkani vindt niet dat de overheid die giften moet verbieden. "Probeer ons geluid te koesteren in plaats van verdacht te maken."

Yassin Elforkani is imam van de gematigde en progressieve Blauwe Moskee in Amsterdam, een gebedshuis van meer dan 2,5 miljoen euro dat betaald is door Koeweit. Door die betaling viel de naam van de moskee tijdens de verhoren in het onderzoek. Voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel is sceptisch en geeft aan dat moskeeën die zich laten financieren daarmee sowieso in verbinding staan met onvrije landen.

'Geen enkele bemoeienis'

De imam baalt van het beeld dat daardoor ontstaat. "Het probleem is dat we er nu van uitgaan dat iedereen die geld uit het buitenland aanneemt niet te vertrouwen is. Maar er is niks mis mee." Koeweit hoefde volgens Elforkani geen enkele invloed terug voor hun gift. "Er is geen enkele bemoeienis", zegt hij met nadruk.

Elforkani zou zo opnieuw een gift uit Koeweit aannemen om een moskee in een andere stad te bouwen. "Maar alleen als er verder geen bemoeienis is en wij het zelf voor het zeggen hebben."

info

Onderzoek

De Tweede Kamer doet onderzoek naar geldstromen uit onvrije landen die terecht komen in Nederlandse moskeeën. Geld uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië of Koeweit. De vraag is of ze met hun geld ook invloed in de Nederlandse samenleving krijgen. Ook Turkije komt ter sprake. Dat land stuurt en betaalt Turkse Imams om hier te preken.

'Gelooft u in sprookjes?'

Oud-PvdA Kamerlid Keklik Yücel is daar sceptisch over. "Gelooft u in sprookjes? Ik niet. Ze zullen niet expliciet vragen om er iets voor terug te doen. Maar op het moment dat salafistische en orthodoxe moskeeën worden gefinancierd staan ze sowieso in verbinding met die onvrije landen."

Wat haar betreft wordt de financiering uit onvrije landen daarom stopgezet. "Wij kunnen geen vrijheid doorgeven als de invloed van de onvrije landen groter is op onze jongeren dan wij kunnen bieden."

Keklik Yücel
Bron: EenVandaag
Keklik Yücel

'Ondemocratisch'

Een verbod op buitenlandse geldstromen noemt imam Elforkani op zijn beurt 'ondemocratisch'. "Wij willen de verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat er geen buitenlandse bemoeienis is. Als je bij voorbaat een verbod instelt zal je ook geldstromen richting kerken en synagoges moet verbieden."

De Kamer moet volgens Yücel daarom dringend naar de wet en regelgeving kijken. "De geldstromen die anti-rechtstatelijk zijn moeten we verbieden. En waar de geldstroom uit die landen toch naar Nederland komt, moet dat op alle manieren transparant worden zodat we precies kunnen zien wat er met dat geld gebeurt."

Hypocriet

Elforkani is daar niet mee eens. "Nederland heeft al jaren goede handelsrelaties met Koeweit. Daar zijn we ontzettend trots op. En dan moeten wij het braafste jongetje van de klas spelen? Dat is zeer hypocriet."

"De Blauwe Moskee is een degelijk tegengeluid tegen allerlei radicale gedachtegoeden. Ik zou Nederland willen zeggen: probeer ons geluid te koesteren in plaats van verdacht te maken."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.