De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 87 zwanen van zwanendrifter Piet Oostveen in beslag genomen. Een groot aantal dieren had geen juiste pootring om. Ook kon de zwanendrifter niet aantonen dat de jonge zwanen in zijn tuin afkomstig waren van gefokte ouderparen, en dus mogelijk illegaal in het wild zijn gevangen.

De NVWA deed de inval op aandringen van klokkenluidster Saskia van Rooy, die de praktijken van Oostveen eerder bij EenVandaag aanhangig maakte. Eind mei nam de NVWA, in samenwerking met de politie Krimpenerwaard, ook al 35 knobbelzwanen in beslag.

De NVWA liet in een verklaring het volgende weten:

Knobbelzwanen mogen volgens de Flora- en Faunawet alleen verhandeld worden als de legaliteit van de dieren kan worden aangetoond. De zwanen moeten worden geringd met een naadloos gesloten pootring met een diameter van maximaal 26 mm. Houders moeten bovendien kunnen aantonen van welke ouderparen hun zwanen nakomelingen zijn. De houders konden dat in dit geval niet. De jonge zwanen zijn ondergebracht bij een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bekijk hier de reportage van Dossier EenVandaag over het zwanendriften: