Alleen al in Nederland zijn er in korte tijd meer dan 900.000 exemplaren van de trilogie Vijftig Tinten Grijs over de toonbank gegaan.

Het boek van de tot voor kort onbekende Britse schrijfster E. L. James gaat over de liefde tussen een jonge vrouw en een rijke man. Het staat vol expliciete seksscenes en wordt vanwege het succes onder vrouwen wel ‘porno voor moeders’ genoemd. In de relatie tussen zakenman Christian Grey en de pas afgestudeerde Anastasia Steele speelt bondage en SM een belangrijke rol.

Dat element heeft zijn impact in de Nederlandse slaapkamers, blijkt nu. Seksshops zien een sterke stijging van het aantal seksspeeltjes als handboeien en vastbindtape. Debatcentrum De Balie hield gisteren een discussieavond over het boek dat wereldwijd een ware hype heeft veroorzaakt. EenVandaag was bij het debat en sprak over het boek met lingerieontwerpster Marlies Dekkers, literatuurrecensent Elsbeth Etty en voormalig Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk.

Fifty shades of grey inspireert mensen tot allerhande video's, zoals deze musicalversie:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.