Wat hebben de pensioenpremie die Henk Krol niet had afgedragen, de onveiligheid van de kerstmarkt in de Valkenburgse grotten en het ongeoorloofd snuffelen in het medische dossier van Barbie met elkaar gemeen? Het zijn allemaal verhalen die tot stand zijn gekomen dankzij een tip via Publeaks. Dit is het online platform voor klokkenluiders wat sinds 2013 bestaat. Vele honderden tips komen jaarlijks binnen via de site en belanden bij deelnemende nieuwsorganisaties, waaronder EenVandaag. De tipgevers blijven anoniem, tenzij ze zelf graag contact willen.

Henk Krol en pensioenpremies

Een van de eerste tips die via Publeaks in dit geval bij de Volkskrant belandde, was die over het niet afdragen van pensioenpremie door Henk Krol. De tip liet een formulier zien wat medewerkers moesten ondertekenen waarbij ze afstand doen van vier jaar pensioenopbouw. Jeroen Trommelen, hoofdredacteur van onderzoeksplatform Investico, was destijds redacteur bij de Volkskrant. Trommelen: “Het viel nog niet mee de hoofdredactie van de Volkskrant ervan te overtuigen dat we als bron ‘publeaks’ erbij gingen zetten. Dat was ‘not done’ maar is uiteindelijk wel gebeurd. Het levert credits op voor de tipgever en vaak ook nieuwe tips.” 

Kijk & lees ook:

Toekomst Publeaks

Het klokkenluidersplatform wordt in meer en meer landen ingevoerd. Ook komt er een makkelijker toegankelijke versie via de mobiele telefoon, aldus Marcel Oomens van Publeaks: “We willen dat de tipgever gewoon een foto kan maken met zijn mobiel, dat hij daar wat tekst bij kan zetten en zo zijn tip kan versturen naar Publeaks. Het moet eigenlijk net zo makkelijk zijn als een appbericht versturen. Zo maken we Publeaks zo laagdrempelig mogelijk.”

info

Tips voor klokkenluiders

Op de site van Publeaks worden duidelijke instructies gegeven voor potentiële klokkenluiders. Hoe tip je anoniem? Een paar van de tips:

-Gebruik Publeaks op een plaats waar je niet bekeken wordt

-Vertel niemand dat je informatie wilt delen of hebt gedeeld

-Zoek niet op andere manieren de publiciteit

-Speur niet op internet naar nieuws naar aanleiding van je inzending

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.