Tilly was pas 52 jaar toen ze Alzheimer kreeg. En sinds die tijd zorgt haar man Peter elke dag voor haar. Inmiddels al 22 jaar, vol voldoening.

Peter is al 55 jaar getrouwd met Tilly. Nooit had hij gedacht dat hij zijn oude dag op deze manier zou doorbrengen, met het verzorgen van zijn demente vrouw. En dat dag in dag uit. Het leven van Peter is weliswaar zwaar, maar hij doet het vol overgave.

Peter zorgt al 22 jaar voor zijn demente vrouw Tilly. "Soms is dat best zwaar."

'Nooit in verzorgingshuis'

Peter kan gelukkig soms de buren inschakelen om even bij te springen. Als hij iets wil doen, ook al is het maar even naar de winkel lopen of een ommetje maken, dan moet dat goed gepland worden. Maar meestal blijft Peter, samen met Tilly, op hun woonboot in Amsterdam.

"Ik zal haar nooit in een verzorgingshuis doen", zegt Peter. "Hoe lang ik het nog vol hou weet ik niet, we zijn nu allebei in de 70. Ik hoop dat ik lang genoeg blijf leven en voor Tilly kan blijven zorgen totdat zij er niet meer is."

Lees ook

info

Uitkomsten onderzoek EenVandaag Opiniepanel

EenVandaag ondervroeg samen met MantelzorgNL 4600 mantelzorgers. Dit zijn de resultaten:

  • Ruim de helft van de ondervraagde mantelzorgers geeft hulp aan vader of moeder, een op de vijf verzorgt de partner en een op de tien geeft mantelzorg aan zoon of dochter.
  • Verreweg de meeste mantelzorgers bieden vooral een luisterend oor, iets meer dan de helft helpt met vervoer, onderaan staat helpen met douchen en toiletbezoek.
  • Een kwart van de mantelzorgers geeft aan dat het mantelzorgen (te) veel voelt als een verplichting, twee derde vindt van niet. Drie op de tien zegt (te) zwaar belast te zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.