Autoverzekeraars hanteren sterk uiteenlopende premies voor WA-verzekeringen op verschillende postcodes. Hierdoor kan de WA-verzekering van autoverzekeraar X aan het begin van de straat tot 77% duurder zijn dan aan het einde van de straat, dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingswebsite 'Pricewise'. Het verschil in jaarpremie kan zo oplopen tot ruim 460 euro binnen dezelfde straat voor exact dezelfde WA-autoverzekering en exact hetzelfde profiel.

Een meerderheid van 64 procent van de autoverzekeraars doet aan deze ‘microzoning’, waarbij premies al kunnen verschillen als de laatste letter van een postcode anders is. Hierdoor kunnen grote verschillen per straat of dorp ontstaan.

‘Zelfs per huisnummer’

Volgens Pricewise blijkt uit analyse van de data dat prijsverschillen binnen dezelfde straat kunnen voorkomen als een straat meerdere postcodes beslaat. Dit geldt vooral voor de steden, omdat straten daar over het algemeen langer zijn. Bij de kleinere gemeenten zijn vooral verschillen te zien binnen de dorpen zelf. De prijsstrategie van autoverzekeraars vindt vooral op postcodeniveau plaats. “We hebben dit twee jaar geleden ook al onderzocht. Toen kwamen we enorme verschillen tegen. Nu moeten we vaststellen dat de postcode nog altijd flink van invloed is op de autopremie,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Volgens De Kok gaat deze trend zich in de toekomst doorzetten. Op dit moment wordt er dus op postcode-niveau gekeken, maar in de toekomst zou dit zelfs op huisnummer kunnen. Ook de invloed van sociale media wordt volgens De Kok in de toekomst groter.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.