Door de coronacrisis zijn we massaal aan het puzzelen. Trots laten mensen op social media puzzels van 1000 of 2000 stukjes zien. Voor Esther Blom is dat klein bier, zij heeft net een puzzel van 42.000 stukjes gelegd. Maar daar komt wel wat bij kijken.

De afgelopen weken is er een run op puzzels ontstaan en puzzelfabrikanten maken gouden tijden door. 'Het nieuwe cool' wordt het al genoemd. Maar wil je tijdens de coronacrisis er echt werk van maken, kijk dan eens hoe Esther uit Bussum het aanpakt.

Met z'n tweeën

"Je moet geen haast hebben", zegt Esther lachend op de vraag welke tips ze heeft voor al die nieuwe puzzelaars die door de coronacrisis het puzzelen hebben ontdekt.

Ze heeft zelf een paar weken geleden een enorme puzzel van 42.000 stukjes afgemaakt, net voor de coronacrisis echt uitbrak. "Je moet het met z'n tweeën doen, dat maakt het gezellig", adviseert ze. "Wij doen het ook met z'n tweeën. Een drankje en een hapje erbij, een muziekje aan."

420 uur

Het is verslavend, het werken aan zo'n grote puzzel. En voor degenen die denken dat ze extra tijd hebben dankzij noodgedwongen thuis zitten, er gaat veel tijd in zitten, heel veel tijd.

"Een uurtje er aan werken werkt niet", waarschuwt Esther. "Dan ben je net een beetje gewend aan kleuren en aan de dingen op de puzzel. Nee, bij ons waren het marathons van een uur of acht á tien, want dan onthou je de stukjes en de kleuren, zeker op een groot oppervlak." In totaal deed ze er 420 uur over. "En dat is nog supersnel."

Uren sorteren op kleur

De puzzel werd niet in één geheel gelegd. "Het zijn zeven zakken van 6000 stukjes. Ik heb speciaal een grote plaat voor op een op zich al vrij grote eettafel laten maken. Mocht ik de eettafel nodig hebben, dan kon ik 'm optillen en onder de bank schuiven."

Vervolgens sorteerde ze per deel de stukjes, en flinke klus op zich. "Met grof sorteren ben je zo 3, 4 uur bezig, maar dan heb je alleen nog maar gesorteerd op kleur."

Puzzelen
Bron: Esther Blom
De puzzel bestaat uit zeven zakken van 6000 stukjes.

Chagrijnig

Daarna was het een kwestie van stukjes leggen per gebouw. Kantjes waren er nauwelijks, want het zijn puzzeldelen, hele grote puzzeldelen. "Op een gegeven moment had ik een deel gehad en had ik nog 2000 stukjes blauw. Daar werd ik wel een beetje chagrijnig van, want ik zag het gewoon echt niet meer."

Maar eenmaal klaar kon ze de delen aan elkaar vastmaken en haar pijnlijke rug even rust geven. "Hij heeft een halve dag in de woonkamer gelegen, even genieten van het uitzicht. Dan is het uit elkaar halen wel pijnlijk."

Nog groter

Nu is ze naar eigen zeggen even 'puzzelmoe', maar heeft toch al weer bijna een kwart van de nieuwe puzzel gelegd. "Ik moet weer even de drive vinden om verder te gaan. Maar ik zit alweer op 10.000 hoor."

En puzzelmoe of niet, het volgende project zit er ook alweer aan te komen. En ja, die is nog weer groter. "Hierna komt er nog eentje, die komt in april uit, die bestaat uit 54.000 stukken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.