Politieke partijen en dierenwelzijnsorganisaties reageren verontwaardigd op het klonen van de Nederlandse bulldog Joep door televisieomroep BNN. Zo stelt de Dierenbescherming dat klonen ethisch niet verantwoord is en dat het genetisch kopiëren van dieren risico’s met zich meebrengt. 

Het is voor het eerst dat een Nederlands huisdier is gekloond. Hondenbezitters Hans en Pup hebben hun twaalfjarige hond Joep opgegeven voor deelname aan het programma ‘Klonen: Wens of Waanzin’. Op kosten van BNN stuurden zij een stuk weefsel van Joep naar het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech. Na een paar weken is een kopie van Joep geboren. Voor dit proces betaalde BNN 50.000 euro. BNN verklaart dat zij de discussie omtrent klonen willen opvoeren met het uitzenden van dit nieuwe programma.

‘Klonen: Wens of Waanzin’ gaat vrijdagavond op NPO3 in première, maar er is al veel ophef. Het CDA, D66, PVV en Partij voor de Dieren zijn tegen het klonen van dieren. Het CDA pleit voor een algeheel verbod op het importeren van gekloonde dieren. Het klonen van dieren is verboden in Europa, maar het importeren van genetisch gekopieerde dieren is toegestaan.