Kleine, slecht functionerende Verenigingen van Eigenaren zorgen voor verloedering en veel achterstallig onderhoud. Belangenvereniging VvE Belang trekt aan de bel en publiceert een rapport waarin het de noodklok luidt.

Volgens Robert van Ewijk, advocaat en oprichter van NederlandVVE.nl, zijn de problemen met vve's niet ineens veel groter dan jaren terug. "Er is wel meer bewustwording van de problemen, en daardoor focus je je er ook meer op", zegt Van Ewijk over de reden waarom nu ineens moord en brand wordt geroepen over verloedering.

Wetgeving

Dat mensen zich steeds bewuster worden van wat er mis is in hun vve, wijdt de advocaat dan weer aan de steeds beter wordende wetgeving. Inmiddels moeten vve's bijvoorbeeld een bepaald percentage van de herbouwwaarde van het betreffende pand in kas hebben.

VvE Belang pleit als oplossing voor de problemen met vve's voor de zogenaamde 'koepel-vve'. Advocaat Robert van Ewijk ziet echter niets in die constructie.

Koepel-VvE

Doormiddel van een koepel-VVE zou je meerdere kleine vve's bundelen, waardoor de kosten over meer personen kunnen worden verdeeld. Zo zit je mogelijk met lagere lasten per persoon, maar moet je het ook aan willen dat jij als lid van een koepel-vve meebetaalt aan het onderhoud van het dak van een huis dat drie wijken verderop ligt.

"Dat komt het beperkte draagvlak dat er nu voor VVE's is niet ten goede", denkt Van Ewijk.

Voorlichting

Verder denkt Van Ewijk dat notarissen een belangrijke rol kunnen spelen in de bewustwording van mensen die een appartement kopen en dus in een vve terecht komen. "In Amsterdam is het al zo dat je bij het tekenen van een voorlopig koopcontract tegenover een notaris zit."

Dat zou meer moeten gebeuren, vindt de advocaat. "Je voorkomt dat mensen die op de begane grond wonen, niet willen meebetalen aan een lift. Want je weet: ik koop niet dit appartement, ik koop het woonrecht op dat appartement. In feite ben je samen met de andere bewoners aandeelhouder van het gehele pand", besluit Van Ewijk.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.