We verkiezen de echte kerstboom boven een kunstvariant, tenminste dat beweert een kerstboomkweker uit Oene. Maar is er in de Nederlandse huiskamer inderdaad meer naald dan nep te vinden?

Dit weekend verwachten tuincentra weer topdrukte: de kerstbomen vliegen naar verwachting de deur uit. Maar welke boom is populairder, naald of nep?

Dit weekend wordt het topdrukte in de tuincentra. Sinterklaas is het land uit dus de kerstbomen worden de huiskamers binnen gesleept. In 2014 deed onderzoeksbureau GfK onderzoek naar de boomkeuzes in Nederland. Ruim 28 procent van de mensen koos destijds voor echte naalden tegenover 47 procent die liever de kunstvariant versierde.

Jong en oud kiezen voor hout

Uit een recent onderzoek van woonplatform Biano blijkt dat de echte naaldboom in populariteit groeit. "Van de 1038 respondenten gaf 45,9 procent aan dit jaar van een kunstkerstboom te genieten", zegt onderzoeker Milou Derckx.

Maar er was nog een opvallende uitkomst. "Mensen tussen de 36 en 55 jaar oud kiezen vaker voor een kunstboom. Jongeren en ouderen geven de voorkeur aan een echte", vervolgt Derckx.

Echte kerstboom wint terrein

Gerard Krol, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) signaleert ook dat de échte kerstboom aan terrein wint. "Ongeveer vijf a zes jaar geleden werden in Nederland 2,1 miljoen echte bomen verkocht. We verwachten dat het aantal dit jaar rond de 2,5 miljoen ligt."

Daarnaast stijgt ook de levensverwachting van de kerstboom. "Die is namelijk beter geworden. Er zijn tegenwoordig standaarden met een waterreservoir en hierdoor is de boom langer houdbaar."

Keiharde recente cijfers om te bewijzen dat de echte kerstboom aan populariteit wint zijn er niet, maar toch wijzen alle vingers in dezelfde richting. Daarom bestempelen we de uitspraak van de kerstbomenkweker uit Oene als feit. De echte kerstboom leeft steeds meer onder de Nederlanders.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.