Als je nu last hebt van de eikenprocessierups, maak dan je borst maar nat. De dennenprocessierups is gezien bij de Nederlandse grens en die zorgt voor nog meer jeuk en overlast.

Veel mensen hebben last van de eikenprocessierups. Hij kan jeuk en huiduitslag veroorzaken. De rups is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een plaag. Maar nu wordt het nog een stapje erger: volgens RTL Nieuws is de dennenprocessierups gezien bij de grens.

Meer jeuk door de haartjes

De dennenprocessierups heeft nog meer haartjes dan de eikenprocessierups. Omdat de haartjes de jeuk veroorzaken, is deze rups dus nog vervelender. Het dier komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is de laatste jaren ook in België gezien. En nu dreigt hij ook naar Nederland te komen.

Lees ook

"Qua overlast zijn de dennenprocessierups en de eikenprocessierups hetzelfde", zegt Henk Jans, medisch adviseur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde tegen EditieNL.

'Klachten zijn hetzelfde'

"De dennenprocessierups heeft inderdaad meer haren, maar op zo'n groot aantal maakt dat niet zoveel uit. De klachten zijn hetzelfde", zegt Jans.

Jans sluit niet uit dat de dennneprocessierups naar Nederland komt, maar wil mensen wel gerust stellen. "Er zijn in Limburg, Brabant en Zeeland naar mijn weten maar weinig plekken waar het vol staat met dennenbomen. Dus wat dat betreft is Nederland wel veilig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.