Het is een van de meest geruchtmakende afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld: de moord op vastgoedbaron Willem Endstra. Op 17 mei 2004 wordt de ‘bankier van de onderwereld’ doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Bij de aanslag raakt een zakenpartner van Endstra gewond.

Na ruim elf jaar onderzoek maakt justitie vandaag de strafeisen bekend in het megaproces tegen drie Turkse mannen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de liquidatie: de Turken Özgür C., Ali N. en de voortvluchtige Ziya ‘Pasja’ G.

In EenVandaag een reconstructie van het even moeizame als uitgebreide rechercheonderzoek Enclave naar de moord op Willem Endstra. Persofficier van justitie Eveline Smit vertelt hoe het rechercheteam in 2006 voor het eerst twee neven uit Alkmaar in beeld krijgt als verdachte. Zij worden vervolgd voor het medeplegen van de moord op Endstra.

Ali N. (31) en Özgür C. (35) hebben Endstra volgens het OM maandenlang geobserveerd vanuit een Mercedesbusje. In de leeggemaakte laadruimte van dit voertuig vindt de recherche een krukje en een speciaal geprepareerd kijkgat met goed zicht op de moordplek.

Op een parkeerkaartje in het busje wordt C.'s vingerafdruk gevonden, net als een haar. Ali N. is herkend door een getuige, ook heeft zijn vriendin belastende verklaringen over hem afgelegd. Hun baas is volgens justitie de op de vlucht geslagen ‘moordmakelaar’ Ziya 'Pasja' G. (41).

Van de moordenaar die Endstra met kogels in borst, bekken en achterhoofd doodschiet, ontbreekt lange tijd ieder spoor. Hoewel hij veel DNA sporen achterlaat en vlak voor de moord wordt gefilmd door beveiligingscamera’s, weet het onderzoeksteam lange tijd niet wie het is.

Door telecomonderzoek bij de andere verdachten en “ouderwets recherchewerk” komt de schutter in 2011 toch in het vizier van de recherche. Het gaat om een Rus, Namik Abassov. Vijf maanden na zijn arrestatie overlijdt hij in z’n cel aan een zware hersenbloeding.

Ook een tweede hoofdrolspeler staat vandaag niet terecht: Willem Holleeder. De Neus zit wel vast en is onlangs formeel aangeklaagd als opdrachtgever voor de moord op Willem Endstra. Maar dat onderzoek is nog in volle gang. Volgens het OM duurt het zeker nog een jaar voor de zaak tegen Holleeder inhoudelijk wordt behandeld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.