Een jaar nadat het echtpaar Vergooszen uit het Limburgse Susteren met veel geweld thuis werd overvallen zijn er twee verdachten aangehouden. Kleinzoon Gerard hoopt op een lange gevangenisstraf: "20 jaar zou op zijn plaats zijn."

"Dit is mooi. Ik zag het de laatste tijd somber in, dacht dat er niemand meer gepakt zou worden voor de overval. Ik had de hoop bijna opgegeven, maar nu opeens toch lijkt er een doorbraak te zijn", zegt Gerard Vergooszen junior, de kleinzoon. "Er is nu een kans dat er gerechtigheid komt voor mijn opa en oma. Ik hoop dat er genoeg bewijs is en dat ze niet na een paar weken al weer op straat staan."

Brute overval

In de zomer van 2018 werd het echtpaar Gerard (destijds 82 jaar) en Zdzisia (destijds 77 jaar) Vergooszen uit het Limburgse Susteren overvallen door vier gemaskerde mannen. De overvallers gooiden het echtpaar in de kelder van hun woning.

Zdzisia Vergooszen wist met een mes de deur open te snijden waardoor ze na 3,5 uur vrij komen en de hulpdiensten konden bellen. Gerard Vergooszen lag na de overval 3 weken in het ziekenhuis. Hij is 22 april 2019 overleden.

Gerard Vergooszen
Bron: Gerard Vergooszen
Gerard Vergooszen net na de overval

Roemeense verdachten

Kort na de overval werden al drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Uit het onderzoek bleek dat er nog meer personen bij de overval betrokken waren.

Maar de afgelopen tijd werd het stil rond het onderzoek. En vond Gerard junior het lastig om hoop te houden dat de zaak opgelost zou worden. Met de aanhouding van twee nieuwe verdachten vandaag is de hoop weer terug.

Gerechtigheid

De kleinzoon van het mishandelde echtpaar heeft na de gewelddadige overval 5000 euro tipgeld uitgeloofd. "Ik heb toen een tip gekregen dat het zou gaan om mensen uit de omgeving van Susteren. Er zijn nu twee mensen uit de omgeving aangehouden. Een man uit Helden, een uit Roggel. Ik weet niet of het gaat om de naam die ik via via doorkreeg. De politie heeft mij niets verteld."

"Ik hoop echt dat ze de daders te pakken hebben en dat ze lange straffen krijgen. Ik wil gerechtigheid voor mijn opa en oma. 20 jaar gevangenisstraf zou op zijn plaats zijn. Het is echt zo heftig wat hen is aangedaan. Zulke oude mensen, zo gewelddadig. Dit doe je niet."

Nooit meer de oude

"Mijn opa is nooit meer de oude geworden na de zware mishandeling", vertelt Vergooszen. "Hij had nergens meer zin in, lag vooral op de bank. Daarvoor was hij een sterke man, altijd bezig ondanks zijn leeftijd. Hij is begin april overleden. Ik denk echt dat de overval zijn ziekte versneld heeft en dat hij daardoor zo snel is overleden."

Op 22 april overleed zijn opa. Hij bleek al ziek te zijn, maar dat kwam pas naar boven na de gewelddadige overval. Hij was toen zwaar mishandeld en werd daarna steeds zieker. Gerard vermoedt dat het door de overval snel achteruit is gegaan met hem.

Lees ook

Tv-reportage EenVandaag: Overvallen ouder echtpaar Limburg

Eerder dit jaar maakte EenVandaag een reportage over de brute overval op Gerard en Zdzisia Vergooszen uit het Limburgse Susteren.