Gisteren pleegde de net veroordeelde oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak zelfmoord in de rechtszaal bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, door vergif in te nemen. Het leidde tot verontwaardiging, want hoe kon dit gebeuren? Die vragen worden niet voor het eerst gesteld: in 2003 dreigde een verdachte man zich om het leven te brengen door zijn keel door te snijden.

Rechtbankverslaggever Marjan Buring was er destijds bij. De man keek haar recht in haar ogen. Zijn daad was deels tegen de media gericht, en gebaseerd op hoe hij zich al veroordeeld voelde door alle media-aandacht. Uiteindelijk werd hij in hoger beroep overigens vrijgesproken.

Marjan Buring vertelt over haar ervaringen en hoe ze op de tafel sprong van de schrik. “We kregen ook slachtofferhulp aangeboden, soms had ik er daarna nog wel last van. Op het moment zelf dachten we vooral: wat gebeurt hier. We hebben ook gevraagd hoe dit kon gebeuren.” Exact dezelfde vraag die nu ook speelt rondom Praljak bij het Joegoslaviëtribunaal. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.