Het Verbond van Verzekeraars vindt dat er meer prioriteit moet komen om diefstal vanaf bouwplaatsen tegen te gaan. Dat meldt het Verbond aan EenVandaag. Het verzekeraarsverbond krijgt signalen dat diefstal van bouwplaatsen, variërend van bouwmaterialen tot zeer specialistisch gereedschap en materieel, een toenemende trend laat zien.

De diefstal gebeurt geregeld ‘op bestelling’ en op zeer professionele en geraffineerde wijze, aldus het Verbond. Woordvoerder Buis: “Niet zelden zorgt een dergelijke roof voor een schadepost van enkele tonnen, zeker wanneer hightech bouwmaterieel verdwijnt. De schadelast loopt vaak verder op doordat de bouw tijdelijk moet worden stilgelegd: nieuwe materialen zijn lang niet altijd meteen weer beschikbaar. Het Verbond vindt dat politie en justitie, in samenwerking met de (bouw)branche, meer prioriteit moeten geven aan dergelijke grootschalige diefstallen. Het is niet uit te leggen dat deze rekening nu - uiteindelijk - bij de samenleving komt te liggen.”

'In 2017 ruim 500 aanhoudingen op bouwplaats'

Een van de grootste beveiligers van bouwplaatsen, BouWatch, luidt de noodklok over het toenemend aantal diefstallen van bouwplaatsen en wegenbouwprojecten. Maarten de Roos, algemeen directeur BouWatch: “Het aantal diefstallen loopt op, alleen al in 2017 zijn ruim vijfhonderd dieven aangehouden op de bouwplaats dankzij ons toezicht. En dat dus alleen al dankzij ons toezicht. Criminelen bestoken onze beveiligingsinstallaties zelfs met bommen, knippen stroomleidingen door of steken een cameratoezichtsinstallatie in de fik.” 

Knipscheer Infrastructuur, een grond-, weg- en waterbouwbedrijf uit Dronten, heeft vrijwel wekelijks met diefstal te maken. Directeur René Knipscheer: Het is een heel groot probleem in de branche, zowel de infrabedrijven als de bouwbedrijven hebben er allemaal last van. Van rijplaten die ontvreemd worden met € 20.000 schade , tot bouwmaterialen uit de woningbouw. Het jammere is dat de politie er geen prioriteit voor heeft of van maakt.” 

Diefstal op klaarlichte dag onder de ogen van de werknemers

Knipscheer merkt dat dieven steeds brutaler worden: “De jongens zaten te schaften, zo’n150 meter verderop stopte een auto met aanhanger, twee man stappen uit en tillen een trilplaat op de aanhanger en weg zijn ze. Heel brutaal!”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.