De Zwitsers hebben zich dit weekeinde in een bindend referendum uitgesproken voor een minaretten-verbod. Deze torens van moskeeën mogen niet meer worden gebouwd. De Zwitserse regering is geschokt maar moet zich bij de uitslag neerleggen. In EenVandaag een gesprek met Wilfried van Winden, architect van de Essalam moskee in Rotterdam en geshockeerd door het Zwitserse besluit, en Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam, enkele jaren geleden tegenstander van de komst van de Essalam moskee.

Nieuwbouw van minaretten is nu verboden. Bouwplannen worden geschrapt, aldus het ministerie van Justitie. De huidige vier minaretten vallen niet onder het verbod.

Minister Eveline Widmer-Schlumpf van Justitie noemde het minaretverbod geen geschikt middel in de strijd tegen extremisme. Zij vreest dat het besluit radicale moslims in de kaart speelt.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het ,,zeer bedroevend'' dat de Zwitserse bevolking in een referendum de bouw van nieuwe minaretten heeft afgewezen. ,,Ik hoop dat dit nooit in Nederland gebeurt. Ik ben blij dat wij geen beslissend referendum hebben'', aldus Ter Horst maandag in de marge van een bijeenkomst met haar EU-collega's in Brussel.

Ter Horst, die nadrukkelijk zei ook namens haar collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie te spreken, vindt dat de Zwitserse bevolking religie verwart met aanslagen en andere uitingen van agressie. Ze onderstreepte dat ook de Zwitserse regering, die maandag de EU officieel op de hoogte heeft gesteld van de uitkomst van het referendum, het minarettenverbod afwijst. ,,Er is een verschil tussen wat het volk wil en wat de regering wil.''

Verbod op minaretten in Zwitserland

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.