Als er in vanillevla geen échte vanille zit, mag FrieslandCampina dit niet meer als zodanig verkopen. Dit is in strijd is met de Europese wet tegen misleiding. De zuivelfabriek is het hier niet mee eens omdat de concurrentie precies hetzelfde doet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat achter de klacht van Foodwatch, daarom zullen FrieslandCampina en andere producenten hun producten aan moeten passen.

Gele vla óf vla met vanillesmaak

Als FrieslandCampina niet daadwerkelijk vanille toevoegt aan vanillevla, moet volgens de rechter duidelijk worden gemaakt dat de vla geen vanille bevat door de naam te wijzigen.

De zuivelfabriek heeft verschillende opties om de naam van het product aan te passen, zodat deze niet meer misleidend is. De 'vanillevla' moet dan in het vervolg 'gele vla' worden genoemd, of 'vla met vanille smaak'.

Lees ook

'Andere merken doen het ook'

FrieslandCampina verdedigde zich in beroep door erop te wijzen dat ook vanillevla van andere merken geen vanille bevatten. "Hierop is te zien dat merken als Campina, Milbona, Milsani, Melkan, Zaanse Hoeve, Melkunie, Jumbo, Optimel, Boer en Land, Oke, Plus, AH magere vla vanille, Zuivelhoeve, Topvit en Dreefsigt allemaal op de verpakking de gele kleur hanteren, en als ingrediënt een aroma hebben, of een natuurlijk aroma, dat niet daadwerkelijk afkomstig is van vanille."

Foodwatch heeft gezegd ook achter deze merken aan te gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.