Romano van der Dussen, die 13 jaar in Spanje vast zit, komt binnen twee weken vrij. Het Spaanse hooggerechtshof heeft een deel van de straf van de Nederlander, die daar al sinds 2003 in de cel zit, vernietigd.

Van der Dussen was tot bijna 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege de verkrachting en aanranding van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola in 2003. Er is altijd veel kritiek geweest op de manier waarop deze veroordeling tot stand is gekomen.

Daarnaast kreeg hij nog negen jaar cel opgelegd voor een aanranding en beroving. Die straf blijft staan, maar hij zit inmiddels wel al ruim twaalf jaar vast. Wanneer hij vrij komt, is nog onduidelijk.

Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

In EenVandaag Tweede Kamer Pieter Omtzigt (CDA). Hij hield dit dossier nauw in de gaten en stelde in het verleden ook Kamervragen.