Marianne Thieme (PvdD) is onzichtbaar, PVV-Kamerleden zijn vaak afwezig, er zijn drie verborgen VVD’ers en Roelof Bisschop van de SGP is de heuse debatkoning. Deze feiten blijken uit onderzoek van EenVandaag naar het aantal gevoerde debatten per Kamerlid van het afgelopen jaar.

Bekijk hieronder het volledige overzicht van alle 150 Kamerleden. Aan hoeveel debatten doen Kamerleden mee?

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Marianne Thieme onzichtbaar

Collega-Kamerleden vragen zich het in de wandelgangen van de Tweede Kamer al vaker af. Waar is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme? De politica voert als leider van een kleine partij extreem weinig debatten. Thieme zelf heeft er vijf op de teller staan, terwijl Gert-Jan Segers (21 debatten), Tunahan Kuzu (lange tijd fractievoorzitter van DENK, 61 debatten), Henk Krol (51 debatten), Kees van der Staaij (71 debatten) en Thierry Baudet (39 debatten) veel meer debatten voeren.  Bovendien valt op dat Thieme bij een aantal essentiële stemmingen over moties van wantrouwen en afkeuring niet aanwezig was, terwijl haar fractie die moties steunde.

"Marianne Thieme heeft zelfs sinds november 2017 geen debat meer gevoerd. Daarmee is zij de enige fractievoorzitter die dit jaar niet gesproken heeft in de plenaire zaal", vertelt politiek commentator Joost Vullings. "Dat zij verstek laat gaan bij moties van afkeuring en wantrouwen is hoogst curieus. Als de Partij voor de Dieren meent dat een bewindspersoon zo slecht functioneert dat hij of zij moet opstappen, dan behoor je met zijn allen aanwezig zijn."

Thieme geeft in een reactie aan haar tijd te besteden aan andere manieren om zich nuttig te maken voor de partij. Volgens Joost Vullings is die reactie opvallend: "Dat een fractievoorzitter af en toe buitenlandse collega’s bezoekt is onderdeel van het werk, maar dat opgeven als reden om niet deel te nemen aan debatten is bijzonder. Dit soort reizen kan je prima maken in de recessen."

PVV vaak afwezig bij debatten in Tweede Kamer

De PVV voert relatief weinig debatten, zo blijkt uit de cijfers. In totaal voerden de twintig Kamerleden van de PVV 531 debatten. Het CDA (687 debatten) en D66 (713 debatten) hebben een zetel minder in de Tweede Kamer, maar voeren een stuk meer debatten.  Ook relatief kleinere partijen zoals GroenLinks (704 debatten) en de SP (708 debatten) staan vaker in de verschillende zalen van de Tweede Kamer om te praten over politieke kwesties. 

"Voor een partij de bij het aantreden van dit kabinet beloofde keihard oppositie te voeren, is dit aantal debatten ondermaats. Als je niet aanwezig bent in een debat wordt je partijgeluid niet gehoord en kan je ook niet de minister controleren", stelt Joost Vullings

VVD houdt drie Kamerleden geheim

Uit de lijst van plenaire en commissiedebatten valt op dat er drie VVD-Kamerleden stijf onderaan staan. VVD’ers Wybren van Haga (drie commissievergaderingen), Antoinette Laan-Geselschap (drie commissievergaderingen) en Bas van ’t Wout (één commissievergadering) spraken nog geen enkele keer in de plenaire zaal. Ook zijn ze nauwelijks actief in commissiezalen. Het doet denken aan het voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes dat in de vorige kabinetsperiode zo weinig mocht doen, dat ze uit verveling maar ging Netflixen op haar werkkamer.

De drie onderaan bungelende Kamerleden: Bas van 't Wout, Antoinette Laan-Geselschap en Wybren van Haga

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt het logisch dat er in zijn fractie Kamerleden zijn die nauwelijks aan een debat deelnemen: "In een grote fractie verdeel je de portefeuilles, dus voert elk individueel Kamerlid minder debatten. Als je bijvoorbeeld naar Bas van ’t Wout kijkt: hij is vicefractievoorzitter en was campagneleider voor de verkiezingen. Hij is vrijgesteld van debatten en staat daarom onderaan."

"Dat VVD-Kamerleden gemiddeld minder debatten voeren is inderdaad niet verrassend", zegt Joost Vullings. Maar dat drie VVD’ers tot op heden nog niet in de plenaire zaal hebben gesproken is toch echt opmerkelijk. Is het werk wel eerlijk verdeeld bij de VVD? "Bij Wybren van Haga en Antoinette Laan-Geselschap kan je je afvragen of ze wel serieus genomen worden. Hun portefeuilles zijn kennelijk zo klein dat ze nauwelijks debatteren."

Wie is de debatkoning van de Tweede Kamer?

Veruit de meeste debatten worden gevoerd door Roelof Bisschop, van de SGP. Met 102 gevoerde debatten staat hij afgetekend op de eerste plek. Andere Kamerleden in de top vijf zijn: Henk Nijboer (PvdA), Gijs van Dijk (PvdA), Farid Azarkan (DENK) en Kees van der Staaij (SGP). 

De drie Kamerleden die de meeste debatten voerden: Roelof Bisschop, Henk Nijboer en Gijs van Dijk

Volgens politiek commentator Joost Vullings is het logisch dat iemand van een kleine partij het klassement aanvoert: "Kleinere partijen moeten nu eenmaal het werk verdelen onder minder mensen. Bij de SGP was bovendien Elbert Dijkgraaf een tijd ziek. Daardoor moest Roelof Bisschop nog een stapje extra doen. Wie verder de top tien bekijkt, zal zien dat die beheerst wordt door leden van kleine tot middelgrote oppositiepartijen."

Fractievoorzitters onderaan de lijst

Fractievoorzitters van de grotere fracties zijn erg beeldbepalend, maar debatteren in werkelijkheid weinig. "Zij schitteren vooral bij grote politiek zeer relevante debatten en verschijnen vaak voor camera’s. Daarnaast coördineren zij de inhoudelijke inbreng van de partij. Fractievoorzitters van coalitiepartijen hebben ook nog eens de taak om de goede verhoudingen in de coalitie te bewaren. Klaas Dijkhoff van de VVD is de hekkensluiter bij de fractievoorzitters met vier debatten. Maar hij was tot de komst van het nieuwe kabinet nog staatssecretaris in Rutte II. Debatten gevoerd in die hoedanigheid zijn niet meegeteld", aldus Joost Vullings.

over dit onderzoek

De hier gepresenteerde ranglijsten zijn gebaseerd op ruwe data die op 8 mei 2018 zijn aangeleverd door het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer. Alle debatten die plaatsvonden na het meireces zijn dus niet verwerkt in de ranglijst. Alleen zittende Kamerleden zijn opgenomen.

Drie Kamerleden ontbreken, omdat zij zeer recent zijn toegetreden tot de Tweede Kamer. Het zou oneerlijk hun prestaties te leggen naast die van collega’s die langer Kamerlid zijn. Het betreft: Chris Stoffer (SGP), Henk van Gerven (SP) en Emiel van Dijk (PVV). Laatst genoemde vervangt Gabrielle Popken (PVV) die met zwangerschapsverlof is.

De debatten van Kamerleden die de Tweede Kamer tussentijds hebben verlaten om toe te treden tot het kabinet of vanwege andere omstandigheden zijn wel verwerkt in de totalen per partij. Dit zijn bijvoorbeeld de debatten van Mona Keizer (CDA) totdat zij toetrad tot het kabinet of die van Pieter Duisenberg, die de Kamer na vijf maanden verliet om voorzitter te worden van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU).

De politieke redactie van EenVandaag heeft ook alle moties opgevraagd waar hoofdelijk over gestemd is. Doordat ieder Kamerlid individueel stemt, is zichtbaar of iemand aanwezig is. Bovendien betreft het vaak politiek cruciale moties, zoals die van afkeuring en wantrouwen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.