Medewerkers van het consultatiebureau, leidsters op het kinderdagverblijf en leerkrachten op de basisschool: allemaal richten zij zich voornamelijk op de moeders als zij iets over een kind willen bespreken. Het leidt tot grote frustratie bij veel vaders, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoeksbureau Sardes werkt samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als het gaat om emancipatie. "Dit bescheiden onderzoekje is daar een onderdeel van", zegt Sardes-onderzoeker Karin Hoogeveen. "Het houdt mensen bezig, dus het is goed dat er bewustwording komt."

Robin de Jong is vader van twee zoons en actief bij Stichting voor Betrokken Vaderschap. Hij herkent zich in de uitkomst van het onderzoek. "Ik merkte het toen mijn oudste van 8 jaar jonger was. Zijn moeder werd toen vooral aangesproken bij het consultatiebureau. Ik dacht toen ook, waarom worden mij geen vragen gesteld? Gelukkig ben ik iemand die zich er wel mee gaat bemoeien." 

Karin Hoogeveen en Robin de Jong bij EenVandaag

'Vaders willen erkend en gezien worden'

Volgens Karin Hoogeveen van onderzoeksbureau Sardes zijn medewerkers in deze sectoren onbewust veel te veel gericht op de moeders. Dat komt onder meer omdat er veel vrouwen werkzaam zijn, maar de grootste oorzaak ligt in het feit dat vrouwen van oudsher meer de verzorgingstaken op zich nemen. "Het gaat om beeldvorming en onbewuste veroordeling. Het begint bij bewustwording bij die medewerkers. Vaders willen erkend en gezien worden." 

'Vrouw met voornaam aanspreken, naam man alweer vergeten'

Eén van die professionals die met die vooroordelen kampte in het verleden is verloskundige David Borman. "Ik betrapte mezelf erop dat ik altijd van de vrouw de voornaam wist en haar zo aansprak, terwijl ik de naam van de man eigenlijk direct alweer vergeten was. Ik noemde hem dan maar vader." Inmiddels geeft Borman trainingen aan professionals om hen bewuster te maken van het aanspreken van de vaders. Het is vaak een blinde vlek bij hen. Mannen voelen zich al meer betrokken bij het proces als er kleine aanpassingen worden gedaan. "In het consultatiebureau bijvoorbeeld. Daar wordt de vrouw rechtstreeks tegenover de arts geplaatst, terwijl de vader er een beetje schuin naast zit. En denk aan de vragenlijsten, die zijn vaak gericht op moeders." 

Opvoeding vader leidt tot betere woordenschat 

Volgens Borman is het belangrijk dat professionals het nut er van in zien dat vaders betrokken worden. Dat wordt beaamt door Karin Hoogeveen van Sardes. "Het heeft positieve invloed op cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkelingen van het kind." Robin de Jong heeft nog concretere voorbeelden: "Vaders voegen net iets anders toe aan een opvoeding. Denk aan taalontwikkeling. Vaders zijn geneigd soms iets moeilijker woorden te gebruiken. Vanuit de vader leert een kind dus nieuwe woorden. Daarnaast durven kinderen door de inlvoed van hun vaders iets meer risico te nemen".

Toch ligt er ook zeker een rol bij de vader zelf, benadrukt De Jong. Al hebben sommige mannen die extra stimulans nodig. "Vaders moeten het belang inzien van hun eigen rol. Professionals moeten hen er daarom direct bij betrekken. Al voor de geboorte. Vaders moeten zich uitgenodigd voelen om erbij te horen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.