"Een noodstop, een tweede handrem en nog een paar aanpassingen zijn genoeg om de Stint weer veilig de weg op te krijgen." Dat zeggen de technische universiteiten Eindhoven en Twente.

De Stint staat ter discussie, nadat op 20 september vier jonge kinderen waren omgekomen op de spoorwegovergang in Oss-West. Eén kind en de begeleidster raakten zwaar gewond. De Stint waarin ze reden, remde niet toen er een trein aankwam. De minister besloot dat de Stint voor de veiligheid voorlopig niet meer de openbare weg op mag

LEES OOK

Een rode noodknop als oplossing

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deed een beroep op acht organisaties om de bolderkar te verbeteren. Vandaag pitchen de partijen hun plannen aan het ILT. Onder hen zijn technici van de TU Eindhoven en Universiteit Twente, die sleutelen aan de Stint.

"De Stint is technisch veilig. Maar je moet kijken vanuit de gebruiker. Daar dragen wij nu de oplossingen voor aan", zegt Ruth Oldenziel van de TU Eindhoven. De oplossingen volgens Oldenziel? "Een rode noodknop. Een rem die ervoor zorgt dat de gashendel niet werkt." Volgens Oldenziel moet de Stint ook een sleuteltje krijgen dat alleen werkt wanneer iemand op de Stint staat."

Geen uitstapjes voor de kinderen

"Kinderopvangorganisaties zitten nog steeds met de handen in het haar", zegt voorzitter Sharon Gesthuizen van de brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang. Zij is blij dat de universiteiten zich nu met de kwestie bezighouden. "Met relatief eenvoudige aanpassingen een oplossing vinden voor de kinderen, dat is wat we willen."

Volgens Gesthuizen is het belangrijk dat er snel een oplossing komt voor de Stint. "Nu moeten we soms met de kinderen lopen, dat is inspannend. Investeren in taxi’s zijn extra kosten. Dat gaat ten koste van leuke uitstapjes als een museum, sport of naar het bos."

Nu de Stint niet meer gebruikt mag worden, lopen de kosten voor de kinderopvang iedere dag op. Ook heeft de kinderopvang 35 miljoen geinvesteerd in 3000 Stints die ze nu niet kunnen gebruiken. 

De nieuwe Stint

TNO beoordeelt de plannen van de universiteiten. De ideeën worden meegenomen in het grote onderzoek van TNO naar de Stint, waarvan de resultaten rond de jaarwisseling verwacht worden. Het is volgens het ILT nog onduidelijk of de bestaande Stints gerepareerd kunnen worden of dat er nieuwe Stints gebouwd moeten worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.