Amnesty International levert in een nieuw rapport scherpe kritiek op Europese landen die Afghanen uitzetten, waaronder Nederland. Volgens de mensenrechtenorganisatie lappen de landen met hun ‘roekeloze’ beleid het internationaal recht aan hun laars.

Vreemdelingenadvocaat Bart Toemen herkent de kritiek. Momenteel werkt hij aan een zaak waarin de IND zegt dat iemand niet mag terugkeren naar Kunduz maar wel naar Kabul. Hij vind dat een idioot plan want de taliban is ook daar actief. Dat brengt zijn client in direct gevaar.

De organisatie sprak voor het rapport met verscheidene Afghanen die niet in Europa mochten blijven en werden uitgezet. Sommigen van hen kwamen terecht in gebieden waar ze nog nooit waren geweest en waar een groot veiligheidsrisico bestaat. "Nergens in Afghanistan is het veilig", voegt Amnesty eraan toe.

De directeur van Amnesty Eduard Nazarksi reageert in de studio.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.