Prins Zeid Ra'ad Al Hussein uit Jordanië krijgt de Mensenrechtentulp uitgereikt, uit handen van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Een aantal mensen hebben vraagtekens bij deze man gezet De prins zou verkrachtingen in de doofpot hebben gestopt. Het is niet voor het eerst dat er gedoe is rond het uitreiken van deze prijs. In 2011 was de winnares van de prijsde Chinese advocate Ni Yulan. Cisca Dresselhuys, toenmalig jurylid kan zich dat nog als de dag van gisteren herinneren. "We hebben een aantal rustige jaren gehad, maar op een gegeven moment is het uitreiken van die prijs nooit meer rustig geworden", zegt Dresselhuys.

Ni Yulan was in 2011 niet in staat de uitreiking bij te wonen omdat ze in de gevangenis zat. "Ze bemoeide zich actief met de plotselinge sloop van huizen in China”, zegt Dresselhuys. Die bemoeienis viel niet goed bij de Chinese overheid. Ook haar dochter kreeg geen visum om de prijs op te komen halen in Nederland.

Uri Rosenthal als oorzaak

Dresselhuys noemt het aantreden van voormalig minister Uri Rosentahl als één van de oorzaken voor het gedoe in 2011. “Maxime Verhagen heeft de prijs ooit bedacht. Het was een beetje zijn liefdesbaby. Hij ging door muren voor die prijs. Uri Rosentahl was daartoe niet bereid.”

Toen China druk zette op de Nederlandse overheid om vooral niet over te gaan tot het uitreiken van deze prijs, heeft Uri Rosenthal te weinig spierballen getoond, vindt Dresselhuys. “De handelsbelangen waren belangrijker. De minister vond tulpen exporteren naar China belangrijker dan deze prijs uitreiken.” 

Prijs toch bij Ni Yulan

De voormalig hoofdredacteur van Opzij vindt het nog steeds jammer dat ze de prijs nooit echt heeft kunnen uitreiken. "Het is heel jammer. Ik heb nog steeds wel eens contact met Ni Yulan. Inmiddels is ze gewoon weer vrij. Gelukkig is de tulp wel bij haar terechtgekomen via de Nederlandse ambassade in Beijing."

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Martijn van Helvert (CDA) hebben inmiddels Kamervragen gesteld over prins Al-Hussein, de winnaar van dit jaar, aan minister Stef Blok. Vooralsnog neemt prins Hussein zijn prijs gewoon in ontvangst. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.