Na vier dodelijke ongelukken in nog geen 6 weken tijd moet het roer om bij taxidienst Uber. Het bedrijf maakt vandaag excuses en kondigt nieuwe maatregelen aan.

"Elk dodelijk slachtoffer is er één te veel. Daar is iedereen hier écht heel erg van geschrokken. We willen de onderste steen boven halen", zegt General Manager Thijs Emondts van Uber Benelux.

'We willen ons best doen om te zorgen dat dit soort incidenten niet meer gebeuren', zegt Thijs Emondts, General Manager van Uber Benelux.

Nieuwe maatregelen

De minimumleeftijd voor nieuwe Uber-chauffeurs gaat omhoog van 18 naar 21 jaar en bestuurders moeten minimaal 1 jaar rijervaring hebben. Bovendien krijgen alle huidige chauffeurs onder de 25 jaar een cursus en moeten ze hun vakbekwaamheid aantonen. Ook komt er een onderzoek, in samenwerking met de gemeente Amsterdam en het ministerie, om uit te zoeken waarom het de afgelopen tijd zo vaak zo ernstig mis kon gaan.

"We hebben het eerder niet goed aangepakt. Dat is iets waar we van hebben geleerd. We hebben onszelf onder de loep gelegd. Het is belangrijk om te benadrukken dat ik en iedereen hier dit echt verschrikkelijk vinden. We willen ons best doen om er voor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gaat gebeuren," aldus Emondts.

Uber verhoogt de minimumleeftijd van bestuurders van 18 naar 21 jaar.

Lees ook

Dodelijke slachtoffers

De druk op Uber is de afgelopen tijd flink toegenomen door een reeks van dodelijke ongelukken in korte tijd. Zo pleitte Veilig Verkeer Nederland zelfs voor een verbod op Uber. Critici zeggen dat het systeem van Uber zorgt dat (vaak jonge) chauffeurs overwerkt zijn omdat de app ze stimuleert om te blijven rijden. Het algoritme van Uber dicteert, en de app maakt de dienst uit. Dit zou roekeloos rijgedrag in de hand werken. Bovendien moeten chauffeurs een kwart van de ritprijs afdragen aan Uber. Daardoor bestaat de druk om zo veel en zo snel mogelijk ritten te scoren, zo luidt de kritiek. Uber kwam recent nog met een rijtijdenlimiet om dit probleem aan te pakken, waarbij chauffeurs van Uber verplicht langer pauze moeten nemen.

Al eerder was er veel te doen om de verantwoordelijkheid van Uber. Het bedrijf schoof dit steeds van zich af, bijvoorbeeld toen een chauffeur van Uber in maart 2017 de 22-jarige Mare Welkers doodreed in de Amsterdamse Molukkenstraat. Uber hield het toen bij het commentaar dat de 'chauffeurs die de Uber-app gebruiken' niet in dienst zijn, maar zelfstandige ondernemers, 'partners'. Dit tot grote frustratie van de nabestaanden.

Lees ook

Zorgen over verkeersveiligheid

Officieel is in Nederland niet vastgesteld of met het toelaten van Uber op de weg ook het aantal ongelukken is toegenomen. De politie registreert bij een ongeluk niet of het om een bestuurder van Uber gaat of om een gewone taxi.

Wetenschappers van de University of Chicago en Rice University toonden wel aan dat het aantal dodelijke verkeersongelukken in de VS na een jarenlange daling weer toenam met de introductie van taxidiensten als Uber en Lyft.

Tv-reportage EenVandaag: Uber gaat door het stof.
info

Een overzicht van de dodelijke ongelukken

31 maart 2017
Op de Molukkenstraat wordt de 22-jarige Mare Welkers doodgereden door een 21-jarige chauffeur van Uber. De chauffeur wordt uiteindelijk vrijgesproken. De rechter oordeelt dat het 'een ongelukkige ­samenloop van ­omstandigheden' was. De zaak loopt nog in hoger beroep.

4 december 2018
Een man steekt 's ochtends over op de Rozengracht en wordt aangereden door een bestuurder van Uber. Het is nog niet ­duidelijk of de chauffeur schuld had aan het dodelijke ongeluk.

3 januari 2019
Een vader en zijn dochter worden geschept door een chauffeur van Uber op de plek waar de A9 en de A4 elkaar kruisen. Beiden overleven de aanrijding niet. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

13 januari 2019
Een vrouw van 24 overlijdt in Amsterdam Nieuw-West na een aanrijding door een auto met achter het stuur een chauffeur van Uber. Ook dit onderzoek loopt nog. Onduidelijk is hoe hard de taxi reed op het moment van de aanrijding.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.