"Het is erg om te zeggen, maar GHB is eigenlijk erger dan heroïne." Dat zei presentator Tygo Gernandt, die voor zijn nieuwe programma in de wereld van de GHB is gedoken.

Gernandt vertelde over zijn nieuwe programma 'Tygo In De GHB' bij 'De Wereld Draait Door'. zijn nieuwe programma 'Tygo in de GHB'. Daar vertelde hij dat GHB een heel verslavend middel is. "70 procent komt er nooit meer vanaf. Het is dus wel echt heel heftig."

Ernstig verloop

Volgens psychiater Bram Bakker is GHB niet verslavender dan heroïne. "Ik denk dat Tygo vooral bedoelt dat een verslaving aan GHB ernstiger kan verlopen dan een verslaving aan heroïne. Daar heeft hij helemaal gelijk in."

In het aantal verslaafde mensen bij de twee drugssoorten zit wel verschil. "Het aantal mensen dat verslaafd raakt aan heroïne nadat ze heroïne hebben gebruikt is procentueel veel hoger dan het aantal mensen dat aan GHB verslaafd raakt, nadat ze GHB hebben gebruikt."

Lees meer:

Meer heroïneverslaafden

Volgens Tom Bart, preventiewerker van de Jellinek Kliniek, is het heel moeilijk om de werking van deze middelen met elkaar te vergelijken. "De manier waarop de stof werkt in het brein verschilt heel erg. Daarnaast heb je het ook over verschillende gebruikspopulaties. De heroïnegebruiker is niet hetzelfde als de GHB-gebruiker. Als je naar de cijfers kijkt zie je wel dat er meer heroïneverslaafden zijn dan GHB-verslaafden in behandeling."

Bart denkt niet dat 70 procent nooit meer van de GHB afkomt. “Het is wel zo dat ongeveer 70 procent binnen het jaar weer terugvalt. Dat is wel een hoog percentage, maar ook zeker 30 tot 40 procent lukt het om ervan af te kicken. Iedereen zou in principe moeten kunnen afkicken met de juiste begeleiding."

Je kunt dus niet concluderen dat GHB verslavender is dan heroïne, maar wel dat veel verslaafden terugvallen in het gebruik van de drug. Wat de precieze cijfers daarvan zijn, is niet duidelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.