De numerus fixus die opleidingen Verpleegkunde afgelopen cursusjaar hanteerden, zorgde ervoor dat 2000 verpleegkundigen niet aan hun opleiding konden beginnen, aldus vice-voorzitter Jacqueline Joppe van Actiz.

Joppe reageerde in Eenvandaag op het voornemen van 13 van de 27 verpleegkunde-opleidingen om voor het komende studiejaar opnieuw studenten te weren. Reden: een gebrek aan docenten en vooral een gebrek aan stageplaatsen. 

Leerhuis als oplossing

Ook Hogeschool Zeeland overwoog een stop, maar wist uiteindelijk een manier te vinden om dat te voorkomen. Sinds december vorig jaar werkt de school met een leerhuis, dat opgezet is in samenwerking met een ziekenhuis in de regio. Het leerhuis is ondergebracht op het terrein van het ziekenhuis. Door stagiairs groepsgewijs te introduceren zorgt het leerhuis ervoor dat stagelopen makkelijker te organiseren is. De aanpak kost geen extra geld, volgens Henk Zielstra van de Hogeschool Zeeland. 

Zorgondernemers willen extra geld

Volgens Actiz-woordvoerder Joppe is wat Zeeland doet 'een goed voorbeeld wat we snel moeten uitrollen op meerdere plekken.' Daarnaast is er volgens haar meer geld nodig om oudere werknemers vast te houden die op kunnen treden als stagebegeleider. De rijksoverheid heeft extra geld beschikbaar gesteld voor de zorg. Voorwaarde is dat het direct ten goede komt aan de zorg. Daarom mag het volgens Actiz niet gebruikt worden voor extra stagebegeleiding.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.