Bijzonder nieuws uit Londen. Een patiënt is na een stamceltransplantatie genezen van hiv. Het is voor de tweede keer dat een patiënt geneest van het hiv-virus.

11 jaar geleden genas Timothy Ray Brown, toen bekend als 'de Berlijn-patiënt'. Toen was de verwachting dat nog zo'n geval bijna onmogelijk zou zijn.

Stamceltransplantatie

Brown was destijds leukemiepatiënt en onderging als laatste redmiddel een stamceltransplantatie. Bij hem werd een cel getransplanteerd van iemand bij wie het CCR5-gen ontbrak. Dat gen zorgt ervoor dat het hiv-virus zich verspreidt in het lichaam en zorgde ervoor dat het virus bij Brown verdween. Dezelfde behandeling is nu, bij de patiënt in Londen, weer succesvol toegepast.

Pieter Brokx is directeur van HIV Vereniging Nederland. Het nieuws dat Timothy Ray Brown in 2008 genas van hiv was groot nieuws, vertelt hij. "Er is altijd grote hoop, als zulk nieuws er is. Het was de eerste keer dat er een mogelijkheid tot genezing was. Maar die hoop werd ook getemperd door de wetenschappers, omdat het nog lang zou duren voor het op meer mensen toe te passen was."

Realisme

Patiënten bleven realistisch. "Het was zo'n unieke methode. Slechts 1 procent van de mensen heeft het CCR5-gen niet en zou dus potentieel een goede stamceldonor zijn. De spoeling is dun en behandelen is heel zwaar."

Dat het dus 10 jaar duurde tot er een nieuwe succesvolle behandeling kwam, is dus niet verrassend. "Het is wel vaker geprobeerd", vertelt Brokx. "Maar dan kwam het virus toch weer terug. Het is lastig om het helemaal de baas te worden."

Radio-interview: Pieter Brokx, directeur van HIV Vereniging Nederland, reageert op de genezing van een tweede hiv-patiënt.

Een positieve stap

Het nieuws dat vandaag naar buiten komt, is wel weer een positieve stap in de bestrijding van hiv, zegt Brokx. "Het is een bevestiging van het belangrijke onderzoek. Andere wetenschappers kunnen ook weer veel leren van dit onderzoek."

Toch is het nog wachten op een echte behandeling van het hiv-virus. "Die verwachten wij niet eerder dan over 10 of 20 jaar. Mensen zijn dus verheugd, maar snappen ook wel dat dit nog niet dé oplossing is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.