Veel Tweede Kamerleden willen kortere asielprocedures. Dat willen ze al heel lang, maar al jaren lukt het niet. Na de tumultueuze ontknoping in de zaak rond de twee Armeense tieners Lili en Howick van afgelopen weekend, is deze discussie weer opgelaaid. 

Waarom duurt het zo lang voor asielzoekers uitsluitsel krijgen over hun procedures? Iedereen wil kortere procedures, maar het verkorten lijkt erg weerbarstig. Staatssecretaris Harbers liet gisteren aan de Kamer weten dat hij een commissie instelt die gaat onderzoeken of de lange asielprocedures korter kunnen.

Waarom duurt de asielprocedure zo lang?

Geen verruiming kinderpardon

Naast het verkorten van de asielprocedures draait het debat om een verruiming van het kinderpardon voor de 400 asielkinderen die nu dreigen te worden uitgezet. Het kabinet heeft, bij monde van premier Rutte, al laten weten dat een verruiming van het kinderpardon er niet in zit.

Joël Voordewind, sinds 2006 Kamerlid voor de ChristenUnie, zal dit standpunt in het Kamerdebat verdedigen. Zijn partij maakt immers deel uit van de coalitie. Dat is wat wrang, want al jaren maakt hij zich hard voor een verruiming van de asielwet en een kinderpardon. Ook tijdens de laatste formatie deed hij een poging, maar coalitiepartners VVD en CDA wilden daar niet aan. Zelf blijft hij daar vrij laconiek onder: “Onze handtekening staat onder het regeerakkoord. Ik heb niet veel te willen”, aldus Voordewind.

Luister ook naar de uitzending van EenVandaag:

Veel gebeld met fractievoorzitter Segers

In de zaak van Lili en Howick speelde Voordewind een belangrijke rol op de achtergrond. “Het afgelopen weekend heb ik veel gebeld met mijn fractievoorzitter”, laat hij weten. Uiteindelijk besloot staatssecretaris Harbers zaterdag dat de Lili en Howick in Nederland konden blijven. 

Voor het huidige kinderpardon komen maar weinig kinderen in aanmerking. Een van de voorwaarden is namelijk dat de kinderen  meewerken aan hun uitzetting. Mocht dat niet het geval zijn, dan kom je niet in aanmerking voor het kinderpardon.

Voorafgaand aan het debat boden actiegroep DeGoedeZaak en Defence for Children een petitie aan aan de Kamerleden. Daarin pleitten ze voor een humaner kinderpardon. 117.500 mensen hebben de petitie ondertekend.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.