"De openingstune van het NPO Radio 1-programma 'Met het Oog op Morgen' kan echt niet meer en moet per direct van de zender worden gehaald", vindt de schrijver van een open brief aan dagblad Trouw. Reden? De sigaret die in de tune genoemd wordt.

"Wat mij al jaren stoort en verwondert is dat op de door de Nederlandse overheid gesubsidieerde radiozender NPO Radio 1 dagelijks tot 2 maal toe roken als normaal gedrag voorgesteld wordt in de begin- en eindtune van 'Met het Oog op Morgen'", schrijft Frans Koevoets uit Dieren.

Luister hier naar het openingsnummer, getiteld 'Gute Nacht Freunde':

Gute Nacht Freunde, Met het Oog op Morgen

'Een onaantastbare vanzelfsprekendheid'

"De presentatoren, die ik voor het overige waardeer, maken geen principiële bezwaren. Elke keer klinkt: 'Wat ik nog te zeggen zou hebben, duurt een sigaret'. ('Was ich nog zu sagen hätte, dauert eine Zigarette') Het roken is in de tune een onaantastbare vanzelfsprekendheid. Hier moet een eind aan komen. Of moeten we als publiek een actie beginnen?", dreigt hij. Op social media krijgt Koevoets voorlopig weinig steun.

'Met het Oog op Morgen' begint al ruim 43 jaar met het lied van Reinhard Mey, dat hij eigenlijk had geschreven voor het Songfestival in Edinburgh in 1972. 'Gute Nacht Freunde' sneuvelde daar al in de Duitse voorronden, maar hoort al jaren helemaal bij het Nederlandse radioprogramma. Op de website van Met het Oog op Morgen worden live-uitvoeringen van het nummer verzameld.

Lees ook