Ze vielen al drie keer in de prijzen en dit jaar organiseren ze de wedstrijd: studenten van de TU Delft blinken uit in 'hyperloop-technologie'. Nu reizen ze vol zelfvertrouwen af naar Valencia. "We hebben keihard gewerkt en gaan weer winnen."

Het begon allemaal zo'n 20 jaar geleden met een groepje studenten dat een auto op zonne-energie wilde laten rijden. Ze benaderden oud-astronaut Wubbo Ockels, die toen lesgaf aan de TU Delft. 'Ik wil jullie wel helpen, maar jullie moeten het wel zelf doen', zei hij. Zo werd het allereerste dreamteam NUNA 1 geboren, Het bleek de aanzet voor een indrukwekkende serie prijswinnende technologisch vernieuwende projecten.

Wubbo Ockels 20 jaar geleden over duurzaamheid en vernieuwing.

Wereldrecords

Inmiddels hebben door de jaren heen tientallen dreamteams de hal bevolkt, maar de oorspronkelijke filosofie van oud-astronaut Okkels is nog altijd het uitgangspunt. De dreamteams doen alles zelf en voor de uren die ze erin stoppen krijgen ze geen studiepunten. Hulp vragen aan professoren en ander personeel mag, maar die nemen nooit de leiding.

Het idee daarachter is dat studenten veel meer leren als ze zelf moeten bedenken hoe ze sponsoren binnenhalen, of allerlei ingewikkelde technische problemen moeten oplossen.

De verschillende dreamteams door de jaren heen.

Wedstrijden gewonnen en wereldrecords gevestigd

De enige voorwaarde die de universiteit stelt, is dat de projecten waar de teams aan werken vernieuwend en duurzaam zijn. Het moet voor studenten een droom zijn om hieraan mee te doen, ieder jaar worden er nieuwe teams gevormd - de dreamteams - die dan weer verdergaan met een bepaald project.

En deze formule blijft werken: de verschillende teams hebben inmiddels tientallen wedstrijden gewonnen en wereldrecords gevestigd. De Nuna zonnewagens wonnen vele malen de Solar Challenge, een wedstrijd voor auto's die rijden op zonne-energie. Het Human Power Team heeft het werelduurrecord fietsen behaald en het hyperloop-dreamteam won in 2017 meteen, toen ze voor het eerst aan een wedstrijd meededen.

info

De hyperloop - in een half uur van Amsterdam naar Parijs

De hyperloop laat zich het best vergelijken met een buizenpost, waar mensen en goederen in een vacuümtrein getransporteerd kunnen worden in een luchtdrukbuis. In die buis is de luchtweerstand laag, wat het voor voertuigen mogelijk maakt energiezuinig snelheden boven de 1000 kilometer per uur te bereiken.

Elon Musk is de drijvende kracht achter de hyperloop. Hij was er van overtuigd dat deze manier van magneet-transport voor goederen en passagiers sneller en milieuvriendelijker is dan de trein of het vliegtuig. Het idee is dat je in de toekomst met een hyperloop-shuttle in een halfuur van Amsterdam naar Parijs kunt reizen.

Wedstrijd overgenomen van Elon Musk

De studenten van het hyperloop-team gaan deze zomer naar Valencia om daar tegen 25 andere teams vanuit de hele wereld te strijden. Tesladirecteur Elon Musk scheef in 2017 een paper en begon een wedstrijd. Toen Elon Musk zelf te druk bleek voor de organisatie van de hyperloop-week, aarzelden de Delftenaren niet en namen ze de met een aantal andere teams de wedstrijd over.

Het team van de TU Delft won vervolgens deze eerste wedstrijd en inmiddels organiseren ze de vierde editie zelf, omdat Musk inmiddels te druk is met andere dingen. Er zijn verschillende prijzen te verdienen: van ontwerp van de capsule tot oplossingen voor de voortstuwing, met één eindprijs waarin alle onderdelen samenkomen.

Dag en nacht doorwerken

Natuurlijk hoopt het Delftse team net als in het verleden in de prijzen te vallen. Toch blijft meedoen het allerbelangrijkst. Al weken wordt er met de pod, het karretje op hun zelf aangelegde baan geoefend, om alles helemaal perfect te hebben voor vertrek naar Spanje.

"We werken soms nachten door en sommige leden van het team drómen zelfs van de hyperloop." zegt team captain Pieter Becking strijdbaar. "Alles om deze wedstrijd weer te winnen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.