De G7-top in Quebec is uitgelopen op een flinke botsing tussen Amerika en Canada. Peter Navarro, handelsadviseur van Donald Trump, zei tegen de zender Fox News dat er een ‘speciale plek in de hel is’ voor de Canadese premier Justin Trudeau.

Volgens The Wall Street Journal escaleert de persoonlijke strijd tussen de twee leiders en staat de relatie met een van de oudste bondgenoten op het spel.  Peter Navarro noemde de persconferentie van Trudeau "een van de ergste politieke misstappen van een Canadese leider in de moderne geschiedenis". “Er is een speciale plek voor elke buitenlandse leider die zich bezighoudt met boosaardige diplomatie met president Donald J. Trump en die hem in de rug probeert te steken als hij de deur uitloopt", aldus Navarro

info
clock 11-06-2018 14:30

De G7 (Groep van Zeven) is een intergouvermentele organisatie van zeven rijke industrielanden. Binnen de G7 worden voornamelijk economische en financiële onderwerpen besproken. De deelnemende landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten en sinds 1976 Canada.  

Wat ging er aan de uitspraak vooraf? 

De gezamenlijke slotverklaring van de G7-top, die ook door de Verenigde Staten was onderschreven, werd al vrij snel door Donald Trump onderuit gehaald. Trump trok zijn steun voor de verklaring in omdat volgens hem de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen heeft afgelegd. Dat de Canadese premier de Amerikaanse importheffingen tijdens het persmoment “soort van beledigend" noemde, schoot bij Trump in het verkeerde keelgat.

Dat meldde Trump op Twitter, enkele uren nadat hij de top had verlaten om naar Singapore af te reizen voor de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ook de importheffingen van Canada zijn volgens Trump reden om niet achter de slotverklaring te staan.

‘Woorden van Trudeau heel erg oneerlijk en zwak’

Volgens de Amerikaanse president waren de woorden van premier Justin Trudeau dat Canada niet met zich laat sollen “heel erg oneerlijk en zwak''. Trump zei dat Trudeau zich tijdens de top juist mild opstelde. Larry Kudlow, de belangrijkste economische adviseur van Trump, zei bij een interview met CNN dat Canada de VS heeft ‘verraden’. De Amerikaanse adviseurs zijn bang dat Trumps onderhandelingspositie wordt aangetast tijdens de top in Singapore. De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet daar dinsdag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Jan Melissen, deskundige op het gebied van diplomatie, vermoedt dat het conflict met Canada echter geen roet in het eten zal gooien tijdens de onderhandelingen in Singapore. “Het is van belang dat er een goede sfeer is in Singapore”, aldus Melissen. “Ik vermoed dat de Amerikaanse president de knop heel goed kan omdraaien.”

De leiders van de andere G7-landen volgen de discussie ondertussen op de voet. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die ook bij de G7 aanwezig was, reageerde via Twitter op de uitspraak van Peter Navarro over een speciale plek in de hel voor Trudeau.

Dé foto van 2018?

De sfeer op de top in Canada werd geschetst door de foto van de Duitse fotograaf Jesko Denzel. Wat de foto bijzonder maakt is dat de spanningen, die er tussen de landen zijn, goed voelbaar zijn. 

Sommigen bestempelen de afbeelding nu al tot hét nieuwsbeeld van 2018.  De Amerikaanse president Donald Trump die tijdens de G7-top omringd wordt door onder meer Angela Merkel, Shinzo Abe (premier van Japan), de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May. Hoe de foto geïnterpreteerd moet worden, is op sociale media voer voor discussie. 

Dat iedere foto een ander verhaal kan bevatten, tonen echter de andere beelden van de G7-top. Op de foto die de Franse president Emmanuel Macron deelde, lijkt hij de discussie te leiden.

Een ander perspectief namens de Japanse premier Shinzo Abe:

En Italië:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.