In Nederland is het al een tijdje onderwerp van discussie, maar in New York doen ze het gewoon.

Het islamitische Suikerfeest en Offerfeest zijn voortaan twee officiële vrije dagen voor scholen in New York. Het is hiermee de eerste grote Amerikaanse stad die islamitische feestdagen als officiële vrije dagen heeft bestempeld.

Er is in het land al langer discussie over waarom alleen christelijke feestdagen vrije dagen zijn. Burgemeester Bill de Blasio zegt dat het een kwestie is van eerlijkheid. Zijn voorganger Bloomberg wilde er echter niet aan. Hij voorzag problemen met ouders van verschillende geloven die geen kinderopvang zouden kunnen regelen.

Een New Yorkse belangengroep voor moslims strijdt al 9 jaar voor vrije dagen op deze twee islamitische feestdagen. De twee vrije dagen komen niet in plaats van christelijke, maar als extra vrije dagen.

Buddy Holly's dood onderzoek heropend

3 februari 1959, 'the day the music died', volgens Don McClean in zijn hit 'American Pie'. Die dag stortte het vliegtuig met aan boord de Rock & Roll legendes Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. 'The Big Bopper' Richardson, neer. Het onderzoek naar dat ongeluk met het kleine vliegtuigje wordt nu, na 56 jaar, mogelijk heropend.

De officiële lezing is altijd geweest dat de piloot (Roger Peterson, die ook omkwam) onvoldoende ervaren en gekwalificeerd was om alleen te vliegen en dat er een verkeerd weerbericht was afgegeven. Dat bleek uit een onderzoek waarvan de resultaten een half jaar na het ongeluk naar buiten werden gebracht. 

Maar dat onderzoek zal nu misschien opnieuw tegen het licht worden gehouden naar aanleiding van een brief van een gepensioneerde piloot. Hij zou graag zien dat er ook gekeken wordt naar factoren als het gewicht van het vliegtuigje, de verdeling van passagiers, bagage en brandstof, problemen met het besturingssysteem en mogelijke ijsvorming op het toestel.

Allemaal zaken waar destijds niet naar gekeken is. Mogelijk kan dit de naam van de piloot zuiveren. De NTSB, National Transportation Safety Board, zegt nu naar aanleiding van zijn brief te zullen kijken of het onderzoek heropend kan worden. Binnen 2 maanden valt dat besluit. 

Overigens had ook bijna countrylegende Waylon Jennings, toen bassist van Buddy Holly, aan boord van het verongelukte toestel gezeten. Hij stond zijn plaats op het laatste moment af aan de zieke Richardson. Een besluit waarover hij de rest van zijn leven een schuldgevoel heeft gehad.

Iedereen wil DE jurk!

Weet je nog? Die jurk van afgelopen vrijdag waarin iedereen een andere kleur zag? Daar is nu een enorme run op. De verkoop van het blauw-zwarte jurkje van webshop Roman Originals steeg op één dag met maar liefst 560 procent. En voor iedereen die dacht dat de jurk toch echt wit-goud was is er ook goed nieuws: het merk heeft een wit-gouden versie van de jurk gemaakt.

De wereldwijde discussie op internet zorgde ervoor dat er veel meer bestellingen uit het buitenland binnenkwamen bij Roman, de Britse fabrikant van het jurkje. Binnen een paar uur was het jurkje al uitverkocht. Maar liefst twee derde van de orders kwam uit Amerika, terwijl normaal gesproken slechts 2 tot 3 procent van alle bestellingen door Amerikanen wordt gedaan. Dat meldt modevakblad Drapersonline.

De wit-gouden versie is alleen op ebay te verkrijgen in een veiling voor het goede doel, laat het bedrijf weten. 

Oudste vrouw ter wereld; het leek kort

De oudste vrouw ter wereld wordt vandaag 117 jaar. Ze woont in Japan en heet Misao Okawa. Ze werd geboren op 5 maart 1898 en is daarmee 1 van de 5 nog levende mensen die voor 1900 zijn geboren. Dat zijn overigens allemaal vrouwen, de oudste man is 112. Japan heeft met 58000 de meeste honderdplussers ter wereld. 87 procent daarvan is vrouw. 

Mevrouw Okawa, dochter van een Kimono-maker, laat overigens weten dat de afgelopen 117 jaar aan haar voorbij zijn gevlogen; 'het lijkt kort'.