Het tv-programma Voetbal Inside (VI) ligt flink onder vuur om de transgendergrap van René van der Gijp. Homorechtenorganisaties, politieke partijen en sponsoren nemen nadrukkelijk afstand van de uitspraken van de VI-presentator.

Afgelopen vrijdag persifleerde presentator René van der Gijp de Vlaamse VTM-verslaggever Bo Van Spilbeeck, die sinds vorige week door het leven gaat als vrouw. Van der Gijp zat met een blonde pruik aan tafel en zei voortaan ‘Renate’ te willen heten. Collega Johan Derksen verklaarde op zijn beurt transgenderpersonen ‘vreemd’ te vinden. “We moeten niet doen alsof dit normaal is.”

De grap leidt tot grote woede bij homorechtenorganisaties, sponsoren en politieke partijen. De oproep van homobelangenorganisaties tot een adverteerdersboycot van het tv-programma kreeg veel steun van PvdA, D66, VVD en GroenLinks. Ook de KNVB nam afstand van de uitingen. Volgens de voetbalbond heeft het KNVB zich juist de afgelopen jaren hard gemaakt voor homo-acceptatie in de sportwereld.

‘Trieste trans- en homofobie van Voetbal Inside’

We zijn klaar met de trieste trans- en homofobie in het programma Voetbal Inside”, aldus belangenorganisatie COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN). “Iemand worstelt een leven lang met haar identiteit, heeft de moed om daar publiek voor uit te komen en het enige wat de heren van VI kunnen verzinnen is om zo iemand belachelijk te maken.

Volgens de organisaties is het programma “diep in de vorige eeuw blijven hangen”. “Na het zoveelste incident krijg je de indruk dat dat ook niet meer gaat veranderen”, reageren TNN-voorzitter Brand Berghouwer en COC-voorzitter Tanja Ineke.

Sponsoren als Toto en Gillette nemen afstand

De Toto en Gillette, twee van de drie sponsors van het programma Voetbal Inside, nemen nadrukkelijk afstand van de ‘grap’ die René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee in het programma maakten over transgenderpersonen. “We vonden het optreden van Van der Gijp ronduit smakeloos en we nemen met klem afstand van alle kwetsende grappen”, stelt een woordvoerder van de Toto. “We snappen ook niet wat dit met voetbal te maken heeft. Wij zijn sponsor van het programma omdat het over sport gaat. Dit is ook de mededeling die wij aan RTL hebben overgebracht vandaag.”

Toto stelt met klem niet over de inhoud van het programma te gaan. “Maar we kunnen wel ons standpunt overbrengen. En daar zagen we nu ook aanleiding voor. We gaan ervan uit dat RTL dit ook overbrengt aan de makers van het programma.”

Gillette laat maandag in een verklaring weten “geen enkele boodschap in het programma te ondersteunen die mensen kwetst vanwege hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele oriëntatie. We wachten daarom het gesprek af dat RTL met de makers heeft." De laatste sponsor, Heineken, heeft nog geen reactie gegeven.

Derksen zit ‘niet te wachten op zedenpreek RTL’

Derksen blijft achter zijn woorden staan. In De Telegraaf zegt de VI-presentator: “Ik sta er heel eenvoudig in: als RTL zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het mij onmiddellijk van de buis halen. Je kunt van alles van ons programma vinden. Maar of je het nou leuk vindt, smakeloos, of wat dan ook... het is ons programma. Ik zit niet echt te wachten op een zedenpreek van RTL.”

RTL heeft gezegd de ‘grap’ te gaan bespreken met de drie mannen, maar laat het fragment wel op de website en in de app staan. Dat zegt een woordvoerder in Het Parool. RTL vindt dat "de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken".

Hypocriet?

Op sociale media werd RTL zondag hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. "Mensen kunnen het fragment toch wel vinden," stelt de zegsman. "Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending."

De Belgische zender VTM heeft laten weten niet op de commotie te willen reageren. “Wij hebben onze boodschap uitgedragen dat wij onvoorwaardelijk achter Bo staan", aldus een zegsvrouw. “We zijn heel blij dat de meeste reacties zeer positief zijn. Verder hebben we niets aan ons standpunt toe te voegen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.