In Nederland is de hittegolf inmiddels achter de rug, maar in grote delen van Duitsland is het daarentegen nog altijd enorm heet. De temperatuur in Berlijn tikt de 38 graden aan, precies op het moment dat het EK Atletiek vol aan de gang is in de Duitse hoofdstad. 

Oud-meerkamper Marcel Dost weet er alles van. Tijdens de bloedhete Olympische Spelen in Atlanta van 1996 eindigde de atleet als achttiende op de tienkamp. In de Amerikaanse stad werd het regelmatig 40 graden. De pers doopte de stad zelfs om tot 'Hotlanta' en 'Sweatlanta'. 

Loeizware omstandigheden

"Zeker tijdens de langere loopafstanden waren de omstandigheden loeizwaar," vertelt Dost. In het stadion was het nog heter dan erbuiten: "De kunststof baan stoot zelf ook weer warmte uit. Met 50.000 toeschouwers op de tribune wordt het er ook niet koeler op. Bovendien sport je in de volle zon, zonder schaduw."

Topsport in de zinderende hitte vraagt om een aparte wedstrijdvoorbereiding: "In die tijd werd het koelvest een nieuwe trend. Dat kwam overwaaien uit het voetbal." Dat was niet de enige maatregel. "Ik moest van de trainer acht kilo water drinken per dag. Het gekke was, ik moest niet naar de WC. Ik zweette alles eruit."

Dost heeft medelijden met de atleten die nu in Berlijn moeten zwoegen onder de brandende zon: "Ik zag tijdens de lange afstanden ook heel veel hardlopers afhaken met een vertrokken gezicht. Ik heb met ze te doen." De hitte heeft volgens de oud-Olympiër wel één voordeel: "De warming-up kon je overslaan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.